KONJ S HVATALJKAMA

Iskreni Filip Ude nakon finala Europskog prvenstva: I da sam napravio najbolju vježbu ne bi bilo dovoljno

21.08.2022 u 16:54

Bionic
Reading

Iskusni hrvatski gimnastičar, 36-godišnji Filip Ude nakon sedmog mjesta u finalu konja s hvataljkama na Europskom prvenstvu u Muenchenu izjavio je kako ne bi uspio osvojiti medlaju niti da je napravio svoju najbolju vježbu

"Užasno teško je bilo. Ruke su mi bile na 50 posto snage već danas ujutro na treningu. Dobro sam se osjećao, ali nisam mogao izvući maksimum. Tricepsi mi se uopće nisu oporavili od kvalifikacija. Još me rame boli, lakat, ali nisam htio govoriti o tome, samo sam išao odraditi svoje. Nisam pao, to mi je najbitnije. Dobro je krenula vježba, ali taj 'flop' me izbacio iz takta i puno snage sam na njemu potrošio. Sve ostalo je bilo OK, ali onda mi je na saskoku ponestalo snage pa sam napravio C saskok. I da sam napravio svoj saskok, bio bih peti, možda četvrti. Ne bi bilo dosta za medalju. Danas je bilo nevjerojatno finale, nitko nije pao, što je rijetkost u finalu. Uvijek kad sam ja u finalu, nitko ne padne i uvijek treba neka visoka ocjena. I Seligman i ja kad smo osvajali, trebalo je '100 bodova' za nešto osvojiti. Ali to je tako, to je naš put. I slađe je onda kad osvojiš medalju. Dečki su danas stvarno super napravili. I da sam napravio svoju najjaču vježbu, ne bi mi dali broncu, Nijemac je ipak tu u finalu. Danas nisam imao šanse. Nemam si apsolutno ništa za zamjeriti. Konj je takva sprava, nije mi danas bilo suđeno. Možda nekome glupo zvuči, ali najvažnije mi je da nisam svoju malu Evu razočarao, da je vidjela da se tata bori do kraja. To mi je najbitnije na svijetu. Super je bilo nastupiti u punoj dvorani, bilo bi super da je uvijek sedam, osam tisuća ljudi na gimnastici. I znam da me Eva gledala u takvoj atmosferi i da je ponosna. Nema ljepšeg osjećaja za mene", rekao je Ude.

Da se i te kako može boriti s dvostruko mlađima pokazao je novi prvak Europe na, dvije godine stariji od Filipa, 38-godišnji Armenac Harutjun Merdinjan (14.733) kojemu je ovo drugi naslov prvaka nakon Berna 2016. Srebrni je Nizozemac Loran De Munck (14.700) koji je imao najjači start finala, 6.3, dok je domaćin Nils Dunkel brončani (14.633).

"Armenac je bio čak i prestao na dvije godine. Svaka mu čast. Ovo je zaslužen poredak danas. Nisam uopće znao da taj Nizozemac ima tako visok start. Da nije raširio noge, dali bi mu ocjenu 15.000. Dobar dečko. Svi su dobri, svi smo prijatelji. Dolaze i neki novi klinci, recimo četvrtoplasirani Francuz Osberger je skoro 20 godina mlađi od Armenca. Ja sam ovdje mentalno bio spreman, ali fizički nisam bio na 100 posto. U ova tri dana nisam se uspio oporaviti od kvalifikacija. Meni su uvijek puno veći pritisak kvalifikacije, i to mi je problem kroz cijelu karijeru da se u njima potrošim i da se ne stignem oporaviti za finale. Treba mi više dana da se 'napunim', kao što na SP-u imamo malo više dana između dva nastupa. Ponavljam, nisam razočaran, nemam si što zamjeriti", dodao je Ude koji se uz Tina Srbića i Aurela Benovića početkom godine kroz Svjetske kupove plasirao na Svjetsko prvenstvo koje ih čeka krajem listopada u Liverpoolu.

Prije toga, za mjesec dana, čeka ih još i nastup na Svjetskom kupu u Parizu.