JURLIN 'ZA SVE'

Ironman samouki trener sportskih hodača

25.04.2012 u 20:40

Bionic
Reading

Doktor ekonosmkih znanosti, Krešo Jurlin, kao 'željezni čovjek' četiri je puta sudjelovao u utrkama na 800 m u plivanju, 180 km u vožnji biciklom i u maratonu, a trenerski se usavršavao uz suprugu Vlastu, višestruku hrvatsku prvakinju u sportskom hodanju

Krešo Jurlin (47), doktor ekonomskih znanosti, samouki je trener sportskih hodača. Rekreativno se i danas bavi sportom uz, kako ističe, djecu koju vježba.

'Trener mora osjetiti ono što proživljava atletičar, mora osjetiti te napore. Atletika nije tako jednostavan i lak sport kakvom se čini u prvi mah', kaže dr. Krešo Jurlin.

Trenerski posao usavršavao je uz suprugu Vlastu, višestruku hrvatsku prvakinju u sportskom hodanju, putujući na natjecanja, gledajući, razgovarajući i čitajući primjerenu literaturu.

'Sve što god se moglo nabaviti', dodaje taj samozatajni volonterski stručnjak.

Prešutio je svoje sportske pothvate kao triatlonac posebna kova.

'Izdržao je četiri puta kao ironman, na četiri inozemne utrke plivao je 3800 metara, vozio bicikl 180 kilometara i trčao maraton', otkriva dio Krešine sportske biografije jedna od Agramovih trenerica (katkad i natjecateljica na trkačkim i hodačkim dionicama) Ljiljana Ćulibrk, europska juniorska prvakinja na 1500 m iz 2001.

Sportsko hodanje neki zovu brzim hodanjem, no atletičari na to samo odmahnu rukom.

'Brzo ideš na plac, govorio nam je jedan profesor na Kineziološkom fakultetu', dobaci Ljiljana Ćulibrk.

Trener u sportskom hodanju, barem do juniorske dobi izabranika, mora hodati uza nj. Jer, postoje striktna pravila u sportskom hodanju; ako ih prekršiš, bit ćeš diskvalificiran.

Stoga je prijeko potrebno dulje razdoblje kako bi natjecatelj doista ovladao primjerenom tehnikom iz sportskog hodanja. Do željenog sklada stiže se za otprilike pet godina.

Jurlinini hodači iz atletskog kluba Agram iskazali su se na nedavnom hrvatskom prvenstvu u hodanju na stazi. U sportu koji zahtijeva tehniku, fleksibilnost, izdržljivost i volju za treningom.

Sportsko hodanje olimpijski je sport od 1908. Atletičari hodaju na 50 i 20, a atletičarke na 20 kilometara.