KAKO SMEKŠATI TALIJANE?

Inter ne dopušta Kovačiću nastup na svjetskom prvenstvu?!

18.04.2013 u 20:40

Bionic
Reading

Hrvatska reprezentacija pod vodstvom izbornika Dinka Jeličića izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo reprezentacija do 20 godina koje će od 21. lipnja do 13. srpnja biti održano u Turskoj. Hrvatska je smještena u skupinu s Urugvajem, Uzbekistanom i Novim Zelandom.

Iako se radi o Fifinom natjecanju, klubovi nisu dužni puštati igrače na natjecanja mlađih uzrasta, a kako je Hrvatski nogometni savez dao visok prioritet tom Prvenstvu, bit će učinjeno sve kako bi u Tursku Hrvatska otputovala u najjačem mogućem sastavu.

To, naravno, uključuje i Matea Kovačića, veznog igrača Intera koji bi u Turskoj trebao biti jedna od najvećih zvijezda natjecanja i prvi igrač Hrvatske, ako mu Inter dopusti nastup na SP-u.

Upravo je zbog toga predsjednik stručne komisije HNS-a Romeo Jozak otputovao je u Milano na zakazani sastanak sa strukom Intera na čelu s tehničkim direktorom Marcom Brancom.

No, usprkos primanju na najvišoj razini, kao i komplimentima na rad mlađih uzrasta u Hrvatskoj, Branca je vrlo jasno pokazao zadršku Intera prema puštanju Kovačića u Tursku.

Naime, Inter je uložio velik novac u Kovačića, a nakon slabih rezultata u posljednje vrijeme žele punom snagom pristupiti pripremama za iduću sezonu u kojoj Kovačića vide kao jednu od ključnih figura. Pripreme Intera počinju 12. srpnja (finale SP-a je dan kasnije), a u razdoblju tijekom SP-a imali su u planu s Kovačićem odraditi individualna testiranja i rad.

Jozak i Jeličić objasnili su važnost Matea Kovačića u kontekstu hrvatske reprezentacije, ne samo zbog igračke kvalitete već i ljudskih, liderskih osobina - čega su svjesni i u Interu.

Branca je prepoznao upornost HNS-a po ovom pitanju pa je obećao sastanak za desetak dana na još višem nivou, a najavio je i razgovor s Kovačićem koji će u toj priči imati važnu ulogu.

S Kovačićem su, dakako, razgovarali i Jozak i Jeličić kojima je Mateo izrazio veliku želju za igranjem za reprezentaciju. Kovačiću je predstavljen plan koji mu se svidio u kontekstu dovoljnog odmora i vremena za obitelj i opuštanje nakon završetka sezone.

Inter je jasno dao do znanja koliko im je Kovačić važan igrač u svim planovima, no i HNS je pokazao jasnu želju da upravo Kovačić bude prvo ime Hrvatske u Turskoj. Uspostavljen je dijalog, a tijekom sljedećih desetak dana, uoči novog sastanka, HNS će dodatno argumentirati čelnicima Intera – i uz Kovačićevu pomoć – da mu dopuste igranje za reprezentaciju.

'Neće biti lagano, Inter je maksimalno zabrinut, ali uz dobru komunikaciju i koordinaciju s Interom i Mateov čvrst stav da želi igrati za Hrvatsku, vjerujem da uz dodatne razgovore postoje ozbiljne šanse da Inter dopusti Kovačiću igranje u Turskoj', rekao je po povratku iz Milana Romeo Jozak.

Hrvatska delegacija obavila je i razgovor s generalnim direktorom Atalante Pierpaolom Marinom oko Marka Livaje i tu je situacija puno izglednija za priključivanje Livaje sastavu U-20 reprezentacije. Stručni stožeri će i dalje komunicirati i dogovoriti se oko plana i programa.