UOBIČAJENA PRAKSA

Igre u Riju otvaraju se u petak, ali zapravo počinju već danas!

03.08.2016 u 12:07

Bionic
Reading

Nogometnim utakmicama ženskih olimpijskih reprezentacija ove srijede započinju Olimpijske igre u Riju. Aktualne braniteljice naslova Amerikanke opet će biti u ulozi favorita za osvajanje zlata...

Iako je otvaranje Olimpijskih igara u Riju predviđeno u petak, one zapravo počinju već ove srijede. Uobičajena je to praksa, s obzirom da za završetak nogometnih turnira na kojima sudjeluje 12 reprezentacija nisu dovoljna dva tjedna, jer se traži po tri dana odmora između dvije utakmice, što je standard koji nalaže FIFA.

Tako će Igre u Riju u srijedu otvoriti nogometašice. Ženski nogomet postao je olimpijski sport 1996. godine, a njime dominiraju Amerikanke. Od pet natjecanja zlato su osvojile na njih četiri te imaju tri titule u nizu na posljednjim Igrama.

Amerikanke nisu kao košarkaški 'dream team', potpuno nepobjedive, no čini se da tempiraju formu upravo za Igre na kojima postižu svoje najveće uspjehe. U Riju turnir otvaraju dvobojem s Novim Zelandom, a u skupini su još opasna Francuska te Kolumbija.

Osim Francuskinja, prijetnja SAD-u svakako bi trebale biti dvostruke prvakinje svijeta Njemice te posebno motivirane Brazilke koje na domaćem terenu žele do svoje prve zlatne medalje, treće ukupno nakon dva srebra dosad.

Brazilke otvaraju turnir protiv Kineskinja što će biti i najzanimljiviji susret dana, dok Njemačka ima nešto lakši posao protiv Zimbabvea.

Nakon žena, u četvrtak će na teren istrčati i nogometaši, a najviše pozornosti izazvat će okršaj Brazila i Južne Afrike, u kojem će Neymar predvoditi domaću reprezentaciju koja još uvijek traži svoje prvo olimpijsko zlato.