INTERVJU

Igor Vukadinović-Poki: 'Imao sam čast nastupati kao sudac na Olimpijskim igrama i ovo je ujedno i kruna moje karijere'

02.08.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Uoči 22. Pannonian Challengea koji će se u Osijeku održati od 11. do 15. kolovoza razgovarali smo s Igorom Vukadinovićem, poznatijim kao Poki koji je bio jedan od sudaca na Olimpijskim igrama u Tokiju u BMX freesytle disciplini. Poki je bio dio Hrvatske ekipe (5 Osječana) koji su gradili skate park u Tokiju za Olimpijske igre

1. BMX freestyle (uz skate disciplinu) je ove godine na OI ušao u povijest jer je zapravo prvi put dio te sportske manifestacije. Na neki način si samim time i ti ušao u povijest jer si jedan od petorice sudaca u toj disciplini. Kakav je osjećaj? Kako je na OI?

Da, po prvi puta smo imali priliku vidjeti BMX freestyle na Olimpijskim igrama ove godine u Tokyu. Osjećaj je neopisiv, dogodilo se nešto što smo mogli samo sanjati, to je jako veliki uspjeh za naš sport i mislim da smo pokazali svijetu da pripadamo Olimpijskim igrama. Imao sam čast nastupati kao sudac na Olimpijskim igrama i jako sam ponosan na to, ovo je ujedno i kruna moje karijere. Osjećaj je nevjerojatan i velika mi je čast biti dio Olimpijskih igara i nadam se da ću biti pozvan kao sudac na sljedeće Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

2. Iako već imaš iskustva kao sudac, je li ipak suditi na Olimpijskim igrama neka druga razina?

Naravno da je, kada sam dobio poziv da budem jedan od sudaca na Olimpijskim igrama nisam mogao vjerovati. Poziv sam dobio prije od prilike godinu i pol i mislim da nema dana kada nisam pomislio na sami čin, za mene je to velika stvar i jedva sam čekao taj trenutak. Što se tiče samog suđenja, u principu sve je isto kao i na drugim natjecanjima ali si svjestan da sudiš Olimpijske igre pa malo trema ima svoju ulogu, svjedočiti povijesnom trenutku je nešto specijalno za mene. Odradili smo odličan posao, ipak su u pitanju profesionalni sudci, tako da niti u jednom trenutku nisam sumnjao u naše rezultate.

3. S obzirom na cijelu epidemiološku situaciju kao i samu neizvjesnost kakva je situacija u Tokiju? Drže li Japanci sve pod kontrolom, kako se odvijaju Igre?

Na žalost covid je imao svoje prste u svemu tome tako da su i same Olimpijske igre odgođene za godinu dana, pričalo da se igre uopće neće ni dogoditi, ali eto, na kraju krajeva uspjeli su realizirati projekt. Japanci drže sve pod kontrolom, ima jako puno provjera i priprema prije samog dolaska u Tokyo, također svaki dan tijekom igara smo se testirali, nosili maske, dezinficirali ruke itd. Na žalost ograničeni smo, krećemo se samo od hotela do BMX parka, nije nam dozvoljeno posjetiti grad, ići u shopping ili slično, ali dobro, barem smo tu (smijeh). Jako puno truda je uloženo i sve je pod kontrolom, ipak su Japanci u pitanju hehe.

4. Zapravo bi se moglo reći da sudiš na svom terenu iako si u Tokiju. Naime, skate park za OI ste postavljali ti i dečki koji su dio Pannonian Challengea. Sad kad je park i u samoj primjeni, jeste li zadovoljni i ponosni odrađenim poslom?

Tako je, nas 5 Osječana je sudjelovalo u izgradnji Olimpijskog parka, jako smo ponosni na svoje djelo i park je ispao sjajan, vozači su zadovoljni, organizatori su zadovoljni tako da bolje nije moglo. Uskoro se park rastavlja i čeka neki drugi event.

5. Kako su izgledale tvoje pripreme za Olimpijske igre i kako zapravo izgleda sam proces suđenja? Što se posebno prati i što je ono što čini razliku među najboljima?

Proces suđenja je manje više isti kao i na svakom boljem natjecanju, potrebna je visoka koncentracija, dobro oko i brza ruka hehe. Naravno ipak je ovo suđenje bilo malo važnije od ostalih natjecanja koje sudimo. Moje pripreme su bile zapravo mentalne, želio sam odraditi svoj dio posla što više profesionalno, i hvala Bogu, uspio sam u tome. Sudci gledaju puno segmenata poput trikova, visine skoka, korištenje parka, brzina, doskok, transferi, kombinacije itd. Dosta često budu male razlike između prva tri mjesta što je i naš posao da to vidimo i odsudimo najbolje što možemo.

6. Uvrštavanjem BMX Freestyle i Skate disciplina u kategoriju Olimpijskih sportova zapravo se doprinijelo "ozbiljnosti" tog sporta. Vjeruješ li da će to potaknuti više klinaca na profesionalniji pristup sportu kojeg su mnogi doživljavali samo kao rekreaciju?

Mislim da će BMX freestyle uvrštavanjem u kategoriju Olimpijskih sportova samo rasti, vjerujem da je jako puno mladih po prvi puta vidjelo čari BMX freestyle-a, osobno mislim da kad djeca vide tako nešto po prvi puta da se jednostavno zaljube u taj sport jer je dosta atraktivan, eto, vidjet ćemo kroz koju godinu koliko se zapravo razvio BMX freestyle. Do sada je BMX freestyle bio kao hobi, rekreacija, dok je sada ozbiljan Olimpijski sport što mi je iznimno drago i nadam se da će se tako i prepoznati diljem svijeta.

7. Nakon Tokija stižeš u Osijek - svoj grad, na 22. izdanje Pannonian Challengea. Kako teku zadnje pripreme za natjecanje i što će PC ove godine ponuditi i sportašima, ali i gledateljima?

Uskoro se vraćam u svoj rodni grad gdje me čeka organizacija Pannonian Challenge-a, zapravo, organizacija traje cijele godine ali sada je najudarnije. Pannonian kao i svake godine raste, možemo ponuditi 4 dana ekstremnog i glazbenog spektakla, svi željno iščekuju novo izdanje Pannoniana, pa tako i ja. Sportaši su oduševljeni Pannonian-om, od same energije grada, do našeg vrhunskog parka, glazbenog programa, Kopike, gostoprimstva... I ove godine očekujemo vrhunski Pannonian uz puno zabave.

8. Što za tebe znači Pannonian Challenge?

Za mene Pannonian Challenge znači život, ali doslovno tako i mislim, jer da nije Pannonian-a, danas ne bih sudio Olimpijske igre i mnoga druga natjecanja u svijetu. Pannonian je stil života i iznimno sam zahvalan što imamo takvo natjecanje u našem gradu na Dravi. Obožavam Pannonian.

9. Kako je rastao Pannonian, zapravo si rastao i ti. Krenuo si se baviti BMX-om još kao tinejdžer i ostao si u tome sve dosad.Što ti je BMX donio i što bi poručio svakom klincu: zašto je dobro baviti se BMX-om?

Pridružio sam se Pannonian-u 2004. godine kao natjecatelj i od tada sam dio njega, BMX freestyle je moja strast i dan danas uživam u čarima BMX-a. Još uvijek vozim BMX, treniram klince kako da najbolje pristupe BMX-u i stvarno sam ponosan što mogu neko svoje znanje prenijeti na njih. Klincima bih poručio da se bave BMX freestyle-om jer je to poseban sport, nije kao svi drugi poput nogometa, košarke itd. Jednostavno treba probati i biti strpljiv, dosta je teško u početku dok ne savladate neke osnove, ali kasnije kreće uživanje i zadovoljstvo. BMX pruža to zadovoljstvo upoznavanja novih ljudi, putovanja diljem svijeta na razna natjecanja ali na žalost i ozljede su dio ovoga sporta. Zato obavezno obući sve štitnike i kacige na glave prije nego se upustite u nove BMX avanture.