samo za tportal

Igor Štimac vrlo jasno objasnio što je izbornik Dalić trebao napraviti

24.03.2018 u 16:33

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija nije se proslavila u prijateljskom ogledu protiv Perua. Južnoamerikanci su slavili 2:0, a u redovima Dalićeve vrste malo je onih koji su zaslužili prolaznu ocjenu.

Nije ugodno bilo u petak navečer u Miamiju ni igračima ni izborniku Daliću. Doživjeli su poraz od Perua, reprezentacije koja se nakon 36 godina vraća na svjetsku smotru, a što je najgore od svega, Hrvatska je izgledala loše, bezidejno, nemotivirano.

Doduše, bivši hrvatski izbornik, Igor Štimac, koji je još tijekom tjedna rekao kako na takvu turneju ne trebaju ići najbolji, ponovio je isto razmišljanje, ali i rekao da zbog ovor rezultata ne treba raditi dramu.

  • +12
Peru - Hrvatska, prijateljska utakmica Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Mislim da su ovo utakmice koje jedino zadaju glavobolju izbornicima i u kojima ne treba uopće koristiti one stožerne igrače koji će sigurno ići na svjetsko prvenstvo', javio se u subotu Igor Štimac, kojeg nismo htjeli rano ujutro ometati jer bio je budan do četiri sata u noći.

'Ti stožerni igrači imaju previše minutaže, čekaju ih završnica Lige prvaka, završnica nacionalnih prvenstava, a motiv je ipak ključna stavka u ovakvim prijateljskim utakmicama'.

No, zanimljivo, baš ti igrači koje je Štimac spomenuo, poput Modrića, Rakitića i apsolutno Andreja Kramarića, koji su u punom pognu, odigrali su najbolje.

'Ovakve utakmice prilika su za igrače koji aspiriraju na mjesta putnika za svjetsko prvenstvo, koji bi se u takvim utakmicama trebali nametnuti'.

Nažalost, neki tu priliku, poput Kalinića ili Strinića nisu tako shvatili. S time da nisu oni jedini bili ispod očekivanog. Ali Štimac ima razumijevanja.

'Ovako ih sada svi kritiziraju nepotrebno, iako je Peru izvrsna momcad, bolje adaptirana na onakve klimatske uvjete, a naši izmučeni dugim putovanjem'.

Iako bivši izbornik rijetko izdvaja igrače, na dvojac Ćorluka - Kalinić, kojeg se možda i najviše kritiziralo, ipak se osvrnuo.

'Ćorluka ima dovoljno vremena da se dobro spremi, Kaliniću evidentno nedostaje minutaže'.

Izbornik Dalić nakon dvoboja s Peruom dao je slobodno šestorici igrača, a to su Danijel Subašić (Monaco), Luka Modrić (Real Madrid), Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić i Marcelo Brozović (Inter) te Nikola Kalinić (Milan). Međutim, uoči putovanja, ibornik je naglašavao kako su mu ove utakmice iznimno važne, pa nije jasno zašto baš kalinić, kojeg nije bilo ni na klupi u zadnjoj utakmici Milana, mora ranije kući.

Ipak, Štimac, je za kraj još dodao.

'Sve u svemu lijep izlet, posebno za one koji nikad nisu bili u Miamiju'.

Sljedeću utakmicu na turneji po SAD-u Hrvatska igra u utorak 27. ožujka u Dallasu, a supanik na stadionu AT&T, od  21 sat po lokalnom, odnosno 4 po srednjeeuropskom vremenu bit će selekcija Meksika.