hoće li ga dalić poslušati?

Štimac otvoreno na pitanje o pozivu Španjolcu Olmu u hrvatsku reprezentaciju

20.03.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac, potom i izbornik, Igor Štimac stigao je u Zagreb kako bi prezentirao projekt Utakmica života, a kroz koji će mladi, ali neprepoznati talenti dobiti još jednu priliku te pokušati ostvariti nogometnu karijeru

Igor Štimac dio je stručnog stožera koji će ovog proljeća pokušati pomoći mladim, ali nedovoljno afirmiranim igračima koji su zbog objektivnih okolnosti ostali bez prilike da ostvare nogometnu karijeru. U tom projektu mogu sudjelovati igrači između 18 i 25 godina, bez profesionalnog ugovora, a vrhunac će biti utakmica 12. lipnja protiv Dinama, nakon čega će onaj najbolji potpisati jednogodišnji profesionalni ugovor s tim klubom.

Naravno, Štimac je bio počašćen time što je dio ovog hvalevrijednog projekta, koji nekome može biti i 'novi početak', ali više nas je zanimao njegov pogled na američku turneju reprezentacije, na kojoj će Dalićeva vrsta 23. ožujka igrati protiv Perua, a potom i 27. ožujka protiv Meksika.

  • +12
Dinamo - Rudeš, 26. kolo HT Prve lige, 2017./18. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ovakve turneje najteže padaju izbornicima, jer teško je balansirati između želja klubova i paziti na igrače. Iako mislim da one koji su najviše u pogonu, u najjačim klubovima, možda ne bi ni trebalo zvati na ovakva putovanja. To su više okupljanja za one koji imaju manje prilike u reprezentaciji da se nametnu izborniku. No onda se opet postavlja pitanje rezultata, iako mislim da se u takvim utakmicama time najmanje treba opterećivati. Sada mu je prilika provjeriti što više igrača koji ga zanimaju', objasnio je Štimac i poslao poruku igračima:

'Neka se dečki zabave, malo i opuste, ali neka odigraju dobar nogomet.'

Posljednjih dana kroz medije se provlačilo i pitanje poziva Španjolcu Daniju Olmu, veznjaku Dinama koji ovog proljeća igra na visokoj razini. Nedavno je i službeno dobio hrvatsko državljanstvo?

'A što reći? Kao i svaki drugi koji bi htio igrati za Hrvatsku, prvo mora službeno dobiti dozvolu Fife kako bi mogao uopće igrati, a onda mora i pokazati želju. Osim toga, svojom kvalitetom i igrama mora zaslužiti taj poziv. Istina, ove godine igra bolje nego prijašnjih, ali po mom mišljenju još je daleko od tog nivoa potrebnog za hrvatsku reprezentaciju.'

Sammir, kojeg ste vi uveli u reprezentaciju, bio je druga priča?

'Pa Sammir je pet godina bio najbolji igrač lige', zaključio je Štimac.