NIJE U ŠOLDIMA SVE....

Igor Štimac o razlozima neuspjeha Engleza u Ligi prvaka

19.03.2015 u 11:25

Bionic
Reading

Ovoga su tjedna odigrane uzvratne utakmice osmine finala nogometne Lige prvaka, a drugi put u posljednjih desetak godina - u četvrtfinalu neće biti engleskih klubova. S obzirom na to koliko Englezi ulažu u momčadi, takav bi se rezultat mogao smatrati neuspjehom

Od četiri kluba engleskog Premiershipa koji su ove sezone igrali u Ligi prvaka, u četvrtfinalu neće igrati ni jedan. Liverpool je svoj nastup po skupinama završio na trećem mjestu, iza Reala i Basela pa je utješnu nagradu tražio u Europskoj ligi, ali tamo je zapeo na Bilićevom Bešiktašu.

Ostala tri kluba, Chelsea, Manchester City i Arsenal, prošli su skupinu, ali su zapeli već u prvoj rundi nokaut-faze odnosno u osmini finala.

'Takva je razina natjecanja. I u toj fazi moguće je da ispadne bilo tko. Osim toga, u dvije utakmice Arsenal je bio bolji od Monaca i po mojem mišljenju, zalužio je prolaz. Monaco je imao sreće jer je imao sjajnog Subašića na golu', rekao je u razgovoru za tportal.hr Igor Štimac, aktualni trener Zadra, ali i bivši aktivni sudionik Premiershipa te stručni TV komentator Lige prvaka.

A što reći za ispadanje Chelseaja i Manchester Cityja?

'Mislim da tu nema nikakvog spora. Ispali su od trenutno boljih momčadi. City u posljednjih pet utakmica ima čak četiri poraza, te se traži i u prvenstvu, dok u Ligi prvaka dosad nije napravio ništa veliko. Chelsea je pak ispao od PSG-a, koji po ulaganjima spada među europske velikane. Ali ono što više čudi jest to da su dva francuska kluba prošla dalje.'

Istina, ispali jesu od trenutno boljih, ali s obzirom na to da se isto Englezima dogodilo i prije dvije sezone, kada su u toj fazi ispali Manchester United i Arsenal, postaje pomalo zabrinjavajuće. Posebno ako ste investitor u engleske klubove.

'Ja to ne bih tako gledao, jer to je preduboka analiza. Osim toga, velika ulaganja nisu jamstvo uspjeha. Pitanje je trenutne forme. O neuspjehu se može eventualno govoriti samo u kontekstu Chelseaja, čija su očekivanja velika, ali je i kvaliteta odnosno igrački kadar na visokom nivou. Međutim, ponavljam, ispali su od PSG-a, momčadi koja ulaže na istom nivou kao i najveći europski klubovi', zaključio je Igor Štimac.

Dakle, Engleza nema, a u završnici će igrati tri kluba iz Španjolske (Atletico, Barcelona, Real), dva francuska kluba (Monaco i PSG) te po jedan njemački (Bayern), portugalski (Porto) i talijanski (Juventus). Ždrijeb četvrtfinala, u kojem više nema 'dirigiranja', održat će se u petak a tek nakon ždrijeba moći će se nagađati je li moguća repriza prošlogodišnjeg finala u kojem su igrala dva španjolska kluba.