biti ili ne biti!

Hrvatski rukometaši protiv Portugala nemaju pravo na kiks; izbornik Hrvoje Horvat odlučio se za jednu promjenu u sastavu 'kauboja'...

13.03.2021 u 12:48

Bionic
Reading

Naši rukometaši od 18.30 sati u francuskom Montpellieru igraju drugu utakmicu kvalifikacija za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Jučer su 'kauboji' izgubili od Francuske 30:26, a danas će igrati protiv Portugala koji je bio uvjerljiv te je svladao Tunis 43:27. Ovu utakmicu hrvatski rukometaši moraju dobiti kako god znaju i umiju

Svi koji prate rukomet složit će se da je Portugal napravio najveći iskorak u posljednjih desetak godina i da su nova vrijednost na rukometnoj mapi svijeta. Šesto mjesto na Europskom prvenstvu 2020. godine i 10. na Svjetskom prvenstvu ove, to najbolje potvrđuju. Na svakom od tih natjecanja milimetri su ih dijelili od ulaska u krug onih koji se bore za medalju. U Austriji, Švedskoj i Norveškoj prošle godine na europskoj smotri u skupini su izbacili Francusku. U drugom krugu, Slovenija ih je pobijedila u ključnom susretu i ostavila bez polufinala. Slično je bilo i u Egiptu prije mjesec i pol dana. Tada su u najvažnijoj utakmici minimalno poraženi od Norveške (29:28), i morali su propustiti nokaut fazu.

Izbornik Paulo Jorge Pereira morao je promijeniti četiri igrača u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Egiptu. Tragična smrt Alfreda Quintane i 43 godine na leđima Humberta Gomesa uz ozljedu, natjerali su ga da praktički s potpuno novim i neiskusnim golmanima na velikoj sceni dođe u Montpellier. Manuel Gaspar (22) i Gustavo Capedilla (23) su članovi Benfice i Sportinga, a Diogo Valerio (22) njemačkog Gummersbacha. Sva trojica zajedno imaju 11 nastupa za reprezentaciju.

Krila su ostala ista kao i na SP-u u Egiptu. Lijevo je dvojac iz Porta: Diogo Branquinho (26) i Leonel Fernandez (22). Zajedno su u Egiptu zabili 23 gola. Desna strana je malo jača. I starija. Pedro Portela (31) i Antonio Areia (30) postigli su 32 gola na Svjetskom prvenstvu, s tim da je Portela imao najbolji postotak realizacije od svih igrača Portugala, od 78 posto.

  • +5
Portugal - Tunis, rukomet, kvalifikacije za Olimpijske igre, 12.3.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Sylvain THOMAS / AFP / Profimedia

Portugalci su iznimno moćni na crti. Tu su Alexis Borges (29), 196 cm/112 kg, Luis Frade (22) koji igra za Barcelonu (194 cm/118 kg), Victor Iturizza (30) 193 cm/120 kg, te Daymaro Salina (33) 200cm/120 kg. Prva dvojica su suigrači naših Marina Šege (Montpellier) i Luke Cindrića (Barca) pa će oni barem malo pomoći svojim savjetima izborniku kako ih zaustaviti.

Na vanjskim pozicijama portugalskom izborniku nedostaju dvojica jakih aduta, Gilberto Duarte i Joao Ferraz. Jedan je lijevi, a drugi desni vanjski. Za ove kvalifikacije pozvani su: na lijevoj strani Alexandre Calvacanti (24), Andre Gomes (22) i Fabio Magalhes (32), a na desnoj Diogo Silva (22), odnosno Belone Moreira (30).

  • +11
Hrvatska - Francuska, rukomet, kvalifikacije za Olimpijske igre, 12.3.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jozo Cabraja / kolektiff

Sredinu drže Miguel Marins (23), sjajan kreator i strijelac (na SP najbolji s 27 golova i 69 posto učinka), Rui Silva (27) i novak Andre Jose (19). Ono na što morate svi obratiti pozornost jeste činjenica da se Portual igra rukometa.

Njihova lopta je iznimno brza. Prebrojavanja su školska, izuzetno lijepa i atraktivna. Ako im suparnik upadne u mlin, samljet će ga za čas. Zato s njima treba biti mudar, ne žuriti pod svaku cijenu, cijeniti loptu. Uz dužno poštovanje pojedinačnim vrijednostima i odličnim igrama klubova u Europi, Hrvatska je kvalitetnija i bolja reprezentacija i duboko smo uvjereni da će to i pokazati u Montpellier Areni, osobito ako obrambeno bude na razini kakva je bila u većem dijelu susreta s Francuskom.

Ivan Čupić; hrvatska rukometna reprezentacija, najava Portugala, 13.3.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski rukometni savez HRS

Portugal je inače u prvom susretu turnira u Montpellieru bez većih napora pobijedio Tunis 34:27, pa mirnije i odmornije ulazi u novi dan. Čak 13 igrača upisalo se u strijelce. Najefikasniji je bio Andre Gomes sa sedam golova. Ukupno je Portugal imao realizaciju od čak 76 posto, a golmani su obranili devet lopti.

Za kraj istaknimo i to kako se uoči utakmice Hrvatske i Portugala - koja je na rasporedu večeras, 13. ožujka 2021. godine, od 18:30 sati - izbornik hrvatske reprezentacije Hrvoje Horvat, odlučio za jednu izmjenu u našem sastavu. Na tribine će 'preseliti' Šime Ivić, a u momčad 'uskače' Luka Šebetić.