STEGOVNI POSTUPAK

Hrvatski rekorder suspendiran zbog dopinga

09.09.2014 u 11:57

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) pokrenuo je stegovni postupak i privremeno suspendirao hrvatskog rekordera u bacanju diska Martina Marića zbog pozitivnog nalaza na dopinškoj kontroli

Marić je 'pao' na dopinškoj kontroli 13. srpnja na Otvorenom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u atletici održanom u Varaždinu. U uzorku urina nađen je anabolički agens ostarin i njegovi metaboliti (kategorija S1.2 ostala anabolička sredstva iz Popisa zabranjenih sredstava). Marić se pismenim putem očitovao, ali nije zatražio otvaranje uzorka B.

Marić je na mitingu u kalifornijskom gradu Chula Visti u svibnju ove godine hicem od 67,92 metra postavio novi hrvatski rekord u bacanju diska, a prošle godine je osvojio zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Mersinu. U karijeri je dva puta nastupio na Olimpijskim igrama - u Pekingu 2008. je bio 29., dok je četiri godine kasnije u Londonu osvojio 17. mjesto.

HZTZ je pokrenuo postupak i protiv kickboxera Brune Gelenčira koji je mogući sukrivac za pozitivan nalaz Luke Jurića koji je već suspendiran. Jurić je bio pozitivan na dopinškom testiranju na prvenstvu Hrvatske u kickboxingu održanom u Poreču, 12. travnja ove godine, kada je u njegovom urinu pronađen klenbuterol.

Jurić je dobio zabranu nastupanja i sudjelovanja na svim sportskim natjecanjima i aktivnostima u trajanju od jedne godine i šest mjeseci. Jurić se pismeno očitovao o nepovoljnom nalazu te je naglasio kako nema potrebe da traži analizu B uzorka. Gelenčir se sumnjiči da mu je dao klenbuterol pa je protiv njega pokrenut stegovni postupak, poručili su iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping.