europski kup nacija

Hrvatski ragbijaši velikim preokretom izbacili Cipar i dočekali BiH

09.05.2017 u 18:30

Bionic
Reading

Hrvatski ragbjaši završili su sezonu Europskog kupa nacija spektakularnim obratom prošlog vikenda na Cipru.

Uzbudljiva ragbijaška priča ove je godine započela dvobojem selekcija Sjevera i Juga, gdje su za zagrijavanje snage odmjerili najbolji igrači hrvatske lige, a potom se pred domaćom publikom igrala važna službena utakmica - Hrvatska je na stadionu Stjepan Spajić u Sigetu ugostila prvoplasiranu Maltu.

Reprezentacija Malte jedan je od naših najčešćih protivnika posljednjih godina i, iako Hrvatsku nikada nisu pobijedili na domaćem terenu te smo bili u vodstvu do 70. minute, Malta je nakon remija ostala prva u skupini, što je našim ragbijašima značilo oproštaj od Svjetskog prvenstva u Japanu 2019.

Veselije je ipak bilo na dječjem ragbi festivalu, gdje su mali ragbijaši ponosno izašli na teren te pokazali svoje sportske vještine.

Za kraj sezone, Hrvatskoj je na rasporedu bio još samo susret s Ciprom. Ciprane je samo pobjeda mogla spasiti od ispadanja u nižu jakosnu skupinu, stoga su cijelo prvo poluvrijeme napadali i preuzimali inicijativu, potpuno onemogućavajući sve pokušaje naših igrača te se na pauzu otišlo s visokih 20:3.

Potom je došlo do potpunog preokreta, gdje su naši mladi igrači polaganjima Brajkovica, Jurišića i Rowea, uz uspješna pretvaranja kapetana Jurišića, kojem je ovo bio 40. nastup za reprezentaciju, ostvarila vodstvo 20:22.

Cipar tu ponovno okreće utakmicu u svoju korist te sve do 77. minute vodi, da bi u fantastičnoj završnici debitant Kovačić postigao polaganje za izjednačenje, a Nik Jurišić pretvaranjem doveo rezultat do iznenađujuće pobjede s 27:29.

Od jeseni hrvatsku reprezentaciju tako očekuje nova sezona Europskog kupa nacija. Iz naše je skupine ispao Cipar, a iz niže dolazi reprezentacija BiH. Iz više dolazi Mađarska ili ostaje Malta – točan raspored znat će se nakon Rugby europske skupštine 30. lipnja.

Naravno, to ne znači da ćemo do jeseni biti bez ragbijaških uzbuđenja: u lipnju kreće Ragbi 7 europsko prvenstvo – novi olimpijski sport od Rio de Janeira. EP je podijeljeno na dva turnira, u Češkoj 3. i 4. lipnja i Rumunjskoj 17. i 18. lipnja, a žensko europsko prvenstvo pratit će se u Slovačkoj 24. i 25. lipnja.