ep u odbojci

[FOTO] Hrvatski odbojkaši ostvarili povijesni uspjeh, ali ostali bez četvrtfinala: Ovo je tek početak jedne lijepe odbojkaške priče

13.09.2021 u 21:16

Bionic
Reading

Hrvatski odbojkaši nisu se uspjeli plasirati u četvrtfinale Europskog prvenstva nakon što su u dvoboju osmine finala u Ostravi izgubili od aktualnog europskog doprvaka Slovenije sa 1:3 (20:25, 18:25, 25:19, 12:25).

Bio je to četvrti nastup Hrvatske na europskim prvenstvima i prvi puta su naši odbojkaši prošli grupnu fazu i otišli u drugi krug. Na debitantskom nastupu na EP-u 2005. godine Hrvatska je bila osma, ali tada je bio i drukčiji sustav natjecanja i manje reprezentacija.

'Dali smo sve od sebe i ovo malo snage što nam je preostalo. Mislim da smo pokazali vrlo dobru odbojku na cijelom turniru', kazao je kapetan hrvatske odbojkaške reprezentacije Timofej Žukovski te je nastavio.

'Mislim da smo pokazali vrlo dobru odbojku na cijelom turniru, a važno je i da smo ostvarili glavni cilj, prolazak skupine. Hvala svima na podršci, a posebice onima koji su vjerovali u nas, i mislim da je ovo tek početak jedne lijepe odbojkaške priče', kazao je Žukovski.

Hrvatska se u prvom setu dobro držala do rezultata 12:12, nakon čega je Slovenija pobjegla na 18:13, te 20:16 te mirno privela set kraju.

U drugom setu Slovenija je povela 8:4, 12:6 i 18:10 i uvjerljivo vodstvo nije ispuštala do kraja.

Otvaranje trećeg set također je otišlo na slovensku stranu. Međutim, zaostatak 7:10, Hrvatska je pretvorila u vodstvo 11:10 i u nastavku seta odigrala sjajno. Kod rezultata 19:19, naši su odbojkaši na krilima servisa Lea Andrića napravili seriju 6:0 za 25:19 i 2:1 u setovima.

  • +12
Odbojka, EP za muškarce: Hrvatska - Slovenija 1:3 Izvor: EPA / Autor: LUKAS KABON

Slovenija je bolje ušla i u četvrti set. Povela je 3:0, 6:3, pa 10:4. Nakon što je povela sa 15:6 bilo je jasno kako će se naši odbojkaši teško izvući iz toga ponora. Na koncu je završilo 25:12.

'Nažalost, izgubili smo 1-3 od Slovenije, iako je bio lijep preokret u trećem setu nakon fantastičnih servisa Lea Andrića. No, u nastavku je prevladalo iskustvo suparnika. Mi smo zadovoljni, ostvarili smo svoj cilj, plasirali se u osminu finala i mislim da je ovo tek početak jedne lijepe priče', dodao je Tino Hanžić.

Sloveniju su do pobjede predvodili Klemen Čebulj sa 13 poena, te Alen PajenkTonček Stern sa po 11 poena. Hrvatsku na čelu s talijanskim strategom Emanuelom Zaninijem predvodio je Leo Andrić sa 21 poenom, dok su Marko Sedlaček i Filip Šestan sakupili po devet poena.

Slovenija će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika susreta Francuska - Češka.

Preostala tri četvrtfinalna para su Rusija - Poljska, Nizozemska - Srbija, te Italija - Njemačka.