TEŠKA ODLUKA

Izborniku Zlatku Daliću stigla nemoralna ponuda; ovoliko milijuna nitko od Hrvata nije dobio!

04.10.2018 u 11:22

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić, od trenutka kada je odveo reprezentaciju do finala Svjetskog prvenstva, dobio je nekoliko nemoralnih ponuda. Međutim ona najnovija stigla iz Kine, koja ulaže ogroman novac u popularizaciju nogometa, spada u kategoriju onih koje se teško odbijaju

Otprije je poznato to da je izbornik Zlatko Dalić od predsjednika HNS-a Davora Šukera dobio značajnu povišicu (plaća mu je nešto manje od milijun eura godišnje!) te ugovor do Eura 2020. godine. Također je poznato kako je samozatajni trener iz Livna, koji se afirmirao u Aziji, za većinu površnih poznavatelja nogometa bio potpuna nepoznanica prije nego je na klupi reprezentacije naslijedio Antu Čačića. No taj isti Dalić je nakon senzacionalnog uspjeha na Svjetskom prvenstvu postao miljenik nacije i ušao među tri trenera svijeta u izboru FIFA-e. Stoga zvuči nevjerojatno to da bi Dalić, nakon što odradi Ligu nacija na klupi hrvatske reprezentacije, mogao prihvatiti nemoralnu kinesku ponudu.

Kako pišu Sportske novosti, Dalić je dobio konkretnu ponudu iz Kine, konkretnije od bogatog prvoligaša. Naime, tamošnje prvenstvo ušlo je u završnu fazu i već se polako slažu 'križaljke' za novu sezonu. Trenutačno je vodeća momčad Šangaj SIPG, u kojoj igraju Brazilci Oscar i Hulk, a jasno je kako njihovi najveći konkurenti na klupi žele – najbolje.

Tako je prema službenim informacijama iz Kine Daliću ponuđen ugovor na tri godine, po kojem bi mogao zaraditi ukupno nevjerojatnih 30 milijuna eura. Iznos kakav još nitko od Hrvata, uključujući igrače, još nije dobio! Konkretno, doznaje se kako bi mu neto plaća iznosila osam milijuna eura po sezoni (više od Modrića!), a nude mu i budžet od milijun eura godišnje za svoj stručni stožer. Naravno, uz to su u igri bogati bonusi; u prvoj sezoni za naslov prvaka Kine dva milijuna eura, za osvajanje kupa 1,5 milijuna eura, za drugo mjesto u prvenstvu pola milijuna eura.

Otprije je poznato kako je Dalić odbio neke unosne ponude, ali ova ga je vjerojatno zaintrigirala. No zasad je jasno rekao kako 'ima ugovor do Eura 2020. godine i ne želi ništa komentirati', ali isto tako je jasno kako stara poslovica kaže 'nikad ne reci nikad'.

Nogometni analitičari mišljenja su da bi se u sljedećih mjesec, dva puno toga moglo značajno promijeniti. Čak je moguće da Dalić ozbiljno razmotri ovu nemoralnu ponudu jer nije nemoguće da se utakmicama koje dolaze značajno poremeti klima unutar hrvatske nogometne reprezentacije. Podsjetimo, na startu Lige nacija Hrvatska je teško stradala kod Španjolske 6:0 (najteži poraz u povijesti), a novi ispit je domaća utakmica protiv Engleske u Rijeci 12. listopada (bez gledatelja).

Navodno su Kinezi dali do znanja Daliću i njegovu menadžeru koliko ga žele i nadaju se kako neće odoljeti milijunima na koje je doista teško ostati imun. Rok za odluku nije poznat, ali nakon ovakve nemoralne ponude iz kineske lige - u koju su dosad već otišle mnoge igračke i trenerske zvijezde – jasno je da Dalić ne spava mirno. S jedne strane svjestan je kako ima obvezu prema naciji, prema igračima koji su ostali igrati (Modrić, Rakitić…), a s druge strane zna da se ovakva ponuda dobiva jednom u životu. Iako na ovu temu nikada nije želio ništa komentirati, jasno je da je pred njim teška odluka i sigurno je da ne spava mirno.

  • +36
Najbolje fotografije dočeka Vatrenih Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL