JADRANSKA LIGA

Hrvatski finale u Beogradu; Jadran i Jug do utakmice za trofej stigli poslije drame peteraca

25.03.2023 u 21:45

Bionic
Reading

U finalu ovosezonske regionalne vaterpolske Jadranske lige igrat će hrvatski predstavnici, splitski Jadran i dubrovački Jug AO

Jadran je u prvom polufinalu završnog turnira koji se igra u Beogradu svladali Radnički iz Kragujevca sa 17-15 (3-3, 3-4, 3-3, 3-2; 5-3) nakon boljeg izvođenja peteraca, a potom je Jug također nakon boljeg izvođenja peteraca u drugom polufinalu svladao domaćina i branitelja naslova Novi Beograd sa 15-13 (3-3, 2-4, 3-2, 3-2; 4-2).

Marko Žuvela postigao je tri, a Loren Fatović i Ivan Vukojević po dva gola za Jug, dok su Nikola Jakšić i Angelo Vlachopoulos postigli po tri gola za Novi Beograd.

Dubrovčani su nakon izjednačene prve četvrtine praktički stalno bili u zaostatku. Novi Beograd je u nekoliko navrata imao dva gola prednosti, ali nije uspio "slomiti" otpor Juga. Štoviše, nakon što je mladi Vukojević minutu prije kraja poravnao na 11-11, a onda je Jug obranio i situaciju s igračem manje imali su Dubrovčani napad za pobjedu. Manje od tri sekunde prije isteka vremena Fatović je dobio loptu tri metra udaljen od gola, ali iako je bio neometan nije uspio svladati Fernandesa pa se pristupilo izvođenju peteraca.

Prilikom raspucavanja u junaka Juga izrastao je vratar Toni Popadić koji je obranio udarce Rašovića i Vlachopoulosa te je odveo svoju momčad u finale.

Jug AO je dosada četiri puta osvajao regionalnu ligu, posljednji put 2018. godine, dok splitski Jadran nikada nije bio pobjednik Jadranske lige, jedini dosadašnji finale je igrao lani protiv Novog Beograda.

U prvom polufinalu Jadran su do pobjede predvodili Rino Burić s pet i Luka Bukić s dva gola, dok je Aleksa Ukropina bio trostruki strijelac za Radnički.

Jadran je dobro krenuo u utakmicu, poveo sa 2-0, ali potom se razbranio vratar Radničkog Dobožanov pa je sastav iz Kragujevca u drugoj četvrtini preuzeo kontrolu rezultata. Početkom treće četvrtine Radnički je prvi put stigao do dva gola prednosti, poveo sa 8-6, a onda je i Marino Čagalj dobio crveni karton pa je Jadran četiri minute igrao s igračem manje. Ipak, Splićani su u tom razdoblju uspjeli odigrati 2-2 i ostati u igri, a zatim serijom 3-0 krajem treće i početkom četvrte četvrtine i povesti sa 11-10.

Kontroverzna situacija dogodila se u završnici utakmice, kod rezultata 12-12 Jadran je imao posljednji napad, Butić je četiri sekunde prije isteka vremena pucao odmah nakon što je dosuđen prekršaj na njemu i postigao pogodak nakon kojega je počelo slavlje na klupi Jadrana. No, suvci su procijenili kako je Butić bio na manje od pet metara od suparničkog gola i stoga nije smio uputiti izravni udarac na gol.

Tako se pristupilo izvođenju peteraca u kojemu je svih pet igrača Jadrana bilo precizno dok je vratar Anić obranio udarac Draškovića.

Finalni susret igrat će se u nedjelju od 20 sati.