samo hrabro, idemo po broncu!

Hrvatske rukometašice i dalje su najugodnije iznenađenje EP-a, no u porazu od Francuske srušile su i jedan negativan rekord...

19.12.2020 u 08:18

Bionic
Reading

Naše su rukometašice u polufinalu Europskog prvenstva doživjele težak i bolan poraz, Francuskinje su bile neumoljive, razbile su naše djevojke i uvjerljivo slavile 30:19. Bez obzira na sve Hrvatska je i dalje najljepša priča ovog EP-a, u nedjelju (20. prosinca, 15.30 sati) će se naše rukometašice protiv Danske boriti za broncu, no u polufinalu su postavile rekord. Negativan...

Na početku dvoboja Hrvatska je dobro koristila koncentraciju francuske obrane na Ćamilu Mičijević pa su golovima Larisse Kalaus i Ane Debelić izabranice Nenada Šoštarića držale minimalnu prednost. Mičijević se u 8. minuti uspjela osloboditi za svoj prvi gol kojim je Hrvatska povela 3:2 i ništa nije upućivalo na ono što će uslijediti - 11 minuta čiste praznine.

Francuskinje su napravile seriju 9-0 zahvaljujući pokretljivom i brzom napadu, u kojem su prijetnje dolazile sa svih strana. Iste takve bile su izabranice Oliviera Krumbholza i u obrani, što je rezultiralo brojnim kontranapadima i polukontrama nakon izgubljenih lopti hrvatskih rukometašica, a njih je u prvom poluvremenu bilo previše - čak 11.

No, kad bi se i pojavila neka pukotina u francuskoj zoni, ako bi i prošla akcija na krila, izostala je realizacija. Amandine Leynaud je svojim početnim obranama utjerala strah u kosti hrvatskim rukometašicama koje su nakon toga pogađale vratnice i promašivale kad bi se našle 'oči u oči' s francuskom golmanicom.

Od 19 hrvatskih šuteva u prvom poluvremenu, samo osam je išlo unutar okvira francuskog gola, a tek pet ih je završilo u mreži... S druge strane Francuskinje su iz 25 pokušaja postigle 15 golova.

  • +20
Hrvatska - Francuska, Europsko prvenstvo rukometašica 2020. polufinale; 18.12.2020. Izvor: EPA / Autor: Bo Amstrup

I tako smo stigli do negativnog rekorda naših rukometašica. Tih je pet zabijenih golova najmanje u povijesti polufinala na Europskim prvenstvima u prvom poluvremenu. Do sada je taj negativni rekord držala Mađarska, koja je na EP-u 1998. godine protiv Norveške (18:34) zabila osam golova u prvom poluvremenu.

Najteži poraz u povijesti polufinala na Eurima je doživjela Mađarska, opet od Norveške. Prije 16 godina Norveška je slavila 44:29. Nakon prvog poluvremena bio je 'ugrožen' i taj neslavni rekord, ali hrvatske su rukometašice u nastavku zaigrale puno bolje i hrabrije te su na kraju izgubile s 'podnošljivih' 11 razlike.

No, nema razloga za tugu. Već sutra (nedjelja, 20. prosinca, 15.30 sati) imaju novu priliku, i dalje su u borbi za medalju. Protiv Danske igraju za broncu!