ep u rukometu

[FOTO] Francuska lakoćom kaznila loše prvo poluvrijeme Hrvatske, ali nema veze, jer i europska bronca za naše bi djevojke bila prekrasna nagrada

18.12.2020 u 19:26

Bionic
Reading

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija, nažalost, nije se uspjela plasirati u finale europskog prvenstva. Bolje od Šoštarićeve ekipe bile su aktualne europske prvakinje, koje su pobijedile 30:19 (15:5). Naravno, ne trebaju naše igračice tugovati, jer već dosad napravile su čudo, a u nedjelju će se od 15.30 sati boriti za broncu. Protivnice će im biti reprezentativke Danske

Nakon više od dva tjedna sjajnih nastupa na Euru u Danskoj, hrvatskim rukometašicama možemo samo čestitati, jer na posljednja dva Eura, Hrvatska je završavala kao najlošija. A sada je igrala polufinale, u kojem je poražena od Francuske, ali će u nedjelju imati priliku osvojiti prvo povijesno odličje za ženski reprezentativni rukomet.

Hrvatske su rukometašice s puno optimizma ušle u polufinalni ogled protiv aktualnih europskih prvakinja, Francuskinja. Uz čvrstu obranu 6-0, te raspoloženu Teu Pijević na golu, Šoštarićeve su igračice uspjele zabijati. Prvo Larissa Kalaus, potom i Ana Debelić te Ćamila Mičijević, pa je Hrvatska u osmoj minuti vodila 3:2.

Međutim, u tim je trenucima Debelić isključena na dvije minute, i kola su krenula nizbrdo. Francuskinje su u tom periodu, s igračicom više stigle do vodstva, a što je još lošije bilo po naše, raspucala se i Grace Zaadi.

Uslijedio je period od čak 11 minuta u kojem hrvatske igračice nisu uspijevale zabiti pogodak. A osim što se razbranila i Amandine Leynaud, naše su reprezentativke čak četiri puta pogodile okvir gola.

Blažević je u 19. minuti smanjila na 4:11, ali potom je uslijedilo novih osam minuta bez gola naših. Za to vrijeme, na drugoj su strani zabijale, već spomenuta Zaadi ali i Niakate pa se na odmor otišlo s velikih deset pogodaka prednosti za Francusku (15:5). A da stvar bude još gora, pet sekundi prije isteka prvog poluvremena, i Japundža je zaradila isključenje, što je značilo da su na startu drugog poluvremena Francuskinje opet imale igračicu više.

  • +20
Hrvatska - Francuska, Europsko prvenstvo rukometašica 2020. polufinale; 18.12.2020. Izvor: EPA / Autor: Bo Amstrup

No, početak drugog dijela ponudio je novu dozu optimizma. Jer naše su rukometašice uspjele sačuvati svoj gol s igračicom manje, a pri tom su Šimara, Blažević, Krsnik i Ježić smanjile zaostatak na 9:16.

Francuski izbornik Olivier Krumbholz shvatio je kamo bi to sve moglo odvesti, pa je pozvao minutu odmora. Hrvatska je u nastavku definitivno izgledala bolje nego u prvom dijelu, posebno u napadačkom dijelu, pa su naše sada puno lakše zabijale. I samo u devet minuta zabile su gol više nego u prvih pola sata dvoboja.

Šteta jedino što je zaostatak bio velik, pa su si Francuskinje mogle i priuštiti primiti po dva, tri gola u seriji.

Sredinom nastavka, uz golove Paluete Foppe i Alexandre Lacrabere, Francuska je odvela utakmicu u 'mirne vode' (23:13) i pitanje pobjednika praktički je bilo riješeno.

Do kraja dvoboja gledali smo rutinsko odrađivanje posla, kojim je Francuska stigla i do konačnih 30:19.

Kod Hrvatske su po tri gola zabile Katarina Ježić, Valentina Blažević i Dora Krsnik, dok u redovima francuske reprezenatacije po četiri pogotka su upisale Grace Zaadi, Niakate, Estelle Minko i Alexandra Lacabrere.

Francuskinje će se tako u nedjelju od 18 sati boriti za zlato, dok Hrvatskoj, također u nedjelju, od 15.30 sati, slijedi borba za broncu, što bi itekako bila lijepa nagrada za sve prikazano na ovom Euru.