ep u rukometu

Hrvatska rukometna fantazija; Španjolci razbijeni s čak 10 golova razlike

12.01.2024 u 22:05

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija u briljantnom je izdanju započela nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj svladavši u SAP Areni u Mannheimu reprezentaciju Španjolske 39-29 (18-14)

Igračem utakmice proglašen je Ivan Martinović koji je postigao osam golova, koliko ih je imao i Mario Šoštarić. Pet golova je upisao Tin Lučin, a po tri su postigli Zvonimir Srna i Luke Lovre Klarica. Matej Mandić je u drugom dijelu imao pet obrana, a Filip Ivić je u prvom dijelu obranio tri šuta.

U španjolskoj reprezentaciji je osam golova postigao Aleix Gomez Abello. Španjolski golmani su imali samo jednu obranu.

Po četvrti put u povijesti Hrvatska je europsko prvenstvo otvorila protiv Španjolske. U prethodna tri navrata obje su reprezentacije ostvarile po jednu pobjedu, a jedan je dvoboj završio neodlučeno. Nošeni glasnom podrškom oko 8000 hrvatskih navijača u SAP Areni u Mannheimu izabranici Gorana Perkovca odlučno su krenuli po pobjedu od prve sekunde.

Španjolci su djelovali zatečeni brzinom hrvatskog napada i obrambenom čvrstinom. Za pet minuta su Zvonimir Srna, Veron Načinović, Tin Lučin i Marin Jelinić pogađali španjolsku mrežu, donijeli Hrvatskoj vodstvo od 4-1 i natjerali španjolskog izbornika Jordija Riberu na prvu minutu odmora.

  • +58
Hrvatska - Španjolska, EP rukomet, 12.1.2024. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Španjolci su se uspjeli malo oporaviti i do 11. minute prepoloviti zaostatak na dva gola (7-5), da bi u sljedećih 90 sekundi Ivan Martinović, Načinović i Šoštarić odveli Hrvatsku na najvećih +5 (10-5). To je ponovno Riberu natjeralo na minutu odmora. Pokušavao je španjolski izbornik i igrom bez golmana, ali mu se taj rizik obio o glavu, jer su hrvatski rukometaši svaku izgubljenu loptu Španjolaca pretvarali u lagane golove.

Osim toga, Hrvatska je, kao nikada do sada, koristila gotovo svaku priliku za "brzi centar", što je Španjolcima također predstavljalo velik problem.

Iako je Hrvatska u prvom poluvremenu odigrala momčadski sjajno, istaknuo se Tin Lučin, koji je svojom prodornošću bušio španjolsku obranu iz svih pozicija i postigao pet golova. Onime što je pokazao zaslužio je da njegova "bomba" s 10 metara donese Hrvatskoj opipljiva četiri gola prednosti (18-14) za drugih 30 minuta.

Kao što su to učinili na početku utakmice, izabranici Gorana Perkovca su na prepad uhvatili suparnike i na početku drugog dijela. Brza četiri pogotka bez španjolskog odgovora odveli su Hrvatsku do +8 (22-14) u 34. minuti. Kad je u 36. minuti Šoštarić realizirao još jedan sedmerac hrvatski rukometaši su pobjegli Španjolcima na +9 (25-16). I nisu se time zadovoljili.

Od 46. do 50. minute Igor Karačić, Martinović i Šoštarić su svojim golovima odveli Hrvatsku na nevjerojatnih +11 (34-23). Hrvatska ni u jednom trenutku nije popustila ili zastala. Kad se samo učinilo da bi prednost njegove momčadi mogla početi padati, Perkovac je minutom odmora smirio svoje izabranike i odvesti ih do velike pobjede. Bolji start na njegovom prvom velikom natjecanju ni hrvatski izbornik nije mogao zamisliti.

  • +7
Slavlje nakon utakmice Hrvatska - Španjolska, EP rukomet, 12.1.2024. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Rijetko kada su hrvatski rukometaši ovako moćno započeli nastup na velikom natjecanju. Ova pobjeda ima još veću težinu kad se zna da je s druge strane bila momčad koja je na posljednjih pet europskih smotri dvaput osvojila zlato i svaki put osvojila odličje.

Hrvatska je zasjela na vrh ljestvice u skupini B, a za dva dana će novu pobjedu tražiti protiv reprezentacije Austrije koja je u petak s uvjerljivih 31-24 nadigrala Rumunjsku te je pokazala da nije momčad za podcjenjivanje.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 39-29 (18-14)

  • Mannheim. SAP Arena. Gledatelja: . Suci: Vaclav Horaček i Jiri Novotny (Češka).
  • HRVATSKA: M. Mandić, Ivić; Mihić, Duvnjak 1, Šoštarić 8 (3), Karačić 2, Načinović 4, Mamić, Cindrić 2, Lučin 5, Martinović 8, Šipić, Glavaš 2 (2), Srna 3, Klarica 3, Jelinić 2.
  • ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas, Hernandez; Pecina, Maqueda 2, Fernandez Perez 2, A. Dujshebaev, Figueras 1, Garciandia 3, Serdio 3, Canellas 3, Casado 4, Gomez 8 (5), Tarrafeta 2, Sanchez-Migallon, D. Dujshebaev, Odriozola 1, Fernandez Jimenez, Gurri.
  • Isključenja: Hrvatska 4 minute; Španjolska 2 minute
  • Sedmerci: Hrvatska 5/5; Španjolska 5/5

U drugom kolu Hrvatsku 14. siječnja očekuje Austrija, dok se u drugom susretu sastaju Španjolska i Rumunjska. Posljednje, treće kolo na rasporedu je 16. siječnja, a snage će odmjeriti Hrvatska i Rumunjska, te Španjolska i Austrija.

Dvije najbolje reprezentacije iz naše skupine plasirat će se u drugi krug.

Standings provided by Sofascore