FIFA_SP_2018.svg

birano društvo

Hrvatska poput neprežaljenih legendi svjetskih prvenstava: Ovim velikanima se dogodila ista stvar!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 16.07.2018 12:06
  • Objavljeno 16.07.2018 u 10:18
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija, unatoč dominaciji na travnjaku u finalu SP-a, nije uspjela osvojiti svjetsku titulu, pridruživši se tako velikim generacijama iz povijesti nogometa koje su također bile blizu, ali su zapele na posljednjoj prepreci...

Hrvatska iznimno ponosna odlazi iz Rusije, ali svakako može i žaliti što finale protiv Francuske nije otišlo na njezinu stranu. Imala je Dalićeva izabrana vrsta dominaciju na travnjaku u većem dijelu susreta, dobivali su naši nogometaši duel za duelom i sjajno izgledali, ali detalji su na kraju ipak otišli na stranu protivnika.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Na taj način pridružila se hrvatska reprezentacija neprežaljenim legendama svjetskih prvenstava u koje su se zaljubili ljubitelji nogometa, ali trofej je otišao na stranu protivnika.

Sličnu sudbinu doživjela je mađarska 'laka konjica' predvođena Ferencom Puškašom 1954. godine, koja je dominirala na turniru, vodila u finalu 2:0, ali Zapadna Njemačka je sve uspjela preokrenuti i preoteti im naslov.

Cruyffova Nizozemska također je osvojila srca neutralnih navijača 1974. godine svojim nogometom i imala više od igre u finalu od Zapadne Njemačke, ali protivnik je, kao i Francuzi ove nedjelje, svoje prilike pretvorio u pogotke i uzeo joj krunu koju je zaslužila. Nizozemci su još dvaput zapeli na posljednjoj stepenici i izgubili tek nakon produžetka 1978. i 2010. godine pa možemo reći da su najnesretnija nacija kad su finala SP-a u pitanju.

Finale SP-a vjerojatno još danas progoni i velikog Roberta Baggioa koji je na briljantan način vukao Italiju sve do završnog obračuna s Brazilom 1994. godine, a onda je promašio ključni penal tijekom raspucavanja i postao tragičar.

Hrvatski put u Rusiji možda još najviše podsjeća na onaj argentinski otprije četiri godine. Lionel Messi i društvo tijesnim su pobjedama gurali dalje i ušli u finale, u kojem su svi favorizirali Njemačku jer je više pokazala u ranijim fazama turnira. No 'gaučosi' su u završnom obračunu bili bolja momčad i imali sjajne šanse riješiti utakmicu i osvojiti titulu. Na njihovu žalost, nisu zabili pa ih je Götze pokopao.

Ono što je najvažnije, Hrvatska će, kao i prethodnici, zauvijek ostati upisana u nogometnu povijest, a to je nešto što ni Puškašu ni Cruyffu ni Baggiou ni Modriću nitko ne može oduzeti...