OSVRT NA DEBAKL NA EUROBASKETU

Hrvatska košarka mora se izmijeniti iz temelja

06.09.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Ima li smisla napisati išta pametnog nakon nevjerojatnog debakla na Eurobasketu u Litvi? Može li se na red pozvati nedodirljivog predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza Danka Radića nakon potpunog kolapsa hrvatske košarke? Možda i ima smisla, ali bez korjenitih promjena u Savezu svaka riječ bit će bačena u vjetar

Hrvatska se porazom od Grčke oprostila od Eurobasketa već u prvom krugu natjecanja. Nikad lošiji plasman košarka nije imala od ovoga u Litvi. Zvono za uzbunu u našoj košarci već odavno zvoni, toliko dugo da se jadno već i prestalo čuti, izlizalo se.

Godinama hrvatskom košarkom vedri i oblači Danko Radić, predsjednik HKS-a koji bez obzira na loše stanje u nekad ponosnom sportu ni ne pomišlja na ideju da bi barem preuzeo dio krivnje. A o ostavci sigurno ne razmišlja. Upravo je Radić 'instalirao' Josipa Vrankovića na mjesto izbornika iako on nije imao nekog prevelikog trenerskog iskustva. Na kraju se pokazalo da Vranković nije dorastao izborničkoj funkciji, a tu je školu hrvatska košarka platila sramotom u Litvi.

Neki igrači su barem bili iskreni u Litvi. Ante Tomić je kazao navijačima da ugase TV i ne gledaju ih, Popović je govorio o seljačkom mentalitetu. Dečki su barem otvoreno rekli na što je taj skup košarkaša sličio u Litvi. No na njih bismo trebali imati najmanje zamjerki. Nakon što su mjesece proveli na pripremama, umjesto sa svojim obiteljima na odmoru, sigurno nisu otišli na Eurobasket da bi izgubili. Za razliku od njih, izbornik nije bio baš toliko kritičan. Na kraju je napustio klupu, i to zato što mu je istekao ugovor, ali nije dobio otkaz.

I što sada? Danko Radić i dalje će poput noja staviti glavu u pijesak i pokušavat će progurati nekog svog kandidata za izborničko mjesto. Neće javno istupiti i reći – pogriješili smo i dajemo svoje mandate na raspolaganje. Samo potpuni naivac može očekivati da će se u HKS-u raspravljati o Radićevoj odgovornosti, jer samo sretnici znaju tko zapravo sjedi u Stručnom savjetu Saveza. U susjednoj Srbiji u tom istom stručnom savjetu rade treneri osvajači preko stotinu medalja. A naši?

Cijela košarkaška priča u Hrvatskoj mora se izmijeniti iz temelja. Mora se napraviti stručna analiza, plan rada s mladima. I to dugoročni plan. Trebaju se početi educirati treneri. Rad s klubovima je nešto na čemu se sve treba graditi dalje.

'Trebalo bi pozvati novinare na predavanja za naše trenere pa da se vidi što se predaje. A predaje se košarka kakva se igrala prije puno godina. Trebamo dugoročni plan. Jednostavno trebamo odlučiti kamo i kako dalje', kazao nam je jedan bivši reprezentativac.

Sve je zapravo rečeno. Još će danima mnogi rigati vatru, no razglabanjem neće se pokrenuti ništa. Važno je da se pojavi netko s kvalitetnim programom i izvadi hrvatsku košarku iz žabokrečine. Ne treba izmišljati toplu vodu, dovoljno je samo pogledati kako to rade u Srbiji.