neće biti lako

Hrvatska doznala moguće protivnike u kvalifikacijama za SP u nogometu 2022. godine; hoće li nas ždrijeb pomaziti?

19.11.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Završetkom natjecanja po skupinama UEFA Lige nacija kompletirane su sve jakosne skupine za ždrijeb kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Hrvatska će svoje protivnike saznati na izvlačenju koje je na rasporedu 7. prosinca u Zürichu

Hrvatska nogometna reprezentacija će se u ždrijebu kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine naći u prvoj jakosnoj skupini, kao jedni od nositelja u ovim neizvjesnim kvalifikacijama 'vatreni' će izbjeći najjače europske reprezentacije, no iz ostalih jakosnih skupina prijeti nekoliko neugodnih protivnika.

Ždrijeb će se održati 7. prosinca u Zürichu, a 55 reprezentacija će biti razvrstane u pet skupina po šest i pet skupina po pet momčadi. Poznato je i to kako će sudionici završnog turnira UEFA Lige nacija (Francuska, Belgija, Italija i Španjolska) igrati u manjim skupinama.

Na SP će se izravno plasirati samo pobjednici skupina. Drugoplasirane će reprezentacije igrati dodatno doigravanje s dvjema najboljim reprezentacijama prema plasmanu u UEFA Ligi nacija, a koje nisu završile na prva dva mjesta. Hrvatska je tu ukupno na 12. mjestu... Te će reprezentacije biti raspoređene u tri posebna ždrijeba, igrat će se samo jedna utakmica doigravanja, a termin je lipanj 2022. godine te će nakon toga biti poznata još tri europska predstavnika na SP-u.

  • +23
Hrvatska - Portugal, Liga nacija Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

I sam raspored odigravanja kvalifikacija je modificiran jer se u ljeto 2021. igra Euro. Tako će se po tri kola kvalifikacija igrati krajem ožujka i početkom rujna, a iz tih su termina izbačene prijateljske utakmice, dok ostaju uobičajena dva termina u listopadu i studenom.

Kako se Hrvatska nalazi u prvoj jakosnoj skupini sigurno ne može igrati s aktualnim svjetskim prvacima Francuzima te Belgijcima, Englezima, Portugalcima, Španjolcima, Talijanima, Dancima, Nijemcima i Nizozemcima.

Jakosne skupine kvalifikacija za SP 2022. godine

  • 1. skupina: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka, Nizozemska
  • 2. skupina: Švicarska, Poljska, Švedska, Wales, Austrija, Ukrajina, Turska, Srbija, Slovačka, Rumunjska
  • 3. skupina: Rusija, Republika Irska, Norveška, Mađarska, Češka, Škotska, Island, Sjeverna Irska, Finska, Grčka
  • 4. skupina: BiH, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Gruzija, Luksemburg
  • 5. skupina: Armenija, Cipar, Farski Otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora
  • 6. skupina: Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino