HAVARIJA BRODA NA PACIFIKU

Hrvata iz Londona spašavala američka Obalna straža

02.04.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Nika Brboru, informatičara iz Londona hrvatskog podrijetla, spašavala je američka Obalna straža nakon što je u zoru njegovu jedrilicu iznenada udario ogroman val

Američka Obalna straža spasila je nekolicinu teže ozlijeđenih jedriličara nakon što je njihovu jedrilicu Geraldton Western Australia u zoru u nedjelju na Pacifiku udario velik i neočekivan val. Riječ je o članovima posade jednog od 10 brodova koji sudjeluju u Utrci oko svijeta.

Među teže ozlijeđenima je i 29-godišnji Nik Brbora, informatičar iz Londona hrvatskog podrijetla, a ozlijeđeni su i Jane Hitchins, 50-godišnja doktorica iz Kenta, Mark Burkes, 47-godišnjak iz Worcestershira, te 62-godišnji Australac Max Wilson.

Brod se u trenutku udara nalazio oko 200 nautičkih milja od zaljeva San Francisco, a bio je na ruti iz Kine prema tom američkom gradu. Posada je odmah nakon udara i utvrđivanja ozljeda uputila SOS poziv na koji je odgovorila Obalna straža.

Prema izjavi Barryja Bene, glasnogovornika Obalne straže, vrijeme je bilo tako loše da helikopter nije uspio 'pokupiti' dvojicu najteže ozlijeđenih, nego je po njih stigao brod, a preostalim ozlijeđenima poslana je medicinska pomoć, izbačena iz aviona Hercules  HC-130 u more. Među tom dvojicom teže ozlijeđenih je i Brbora.

Natjecateljski brod je nakon toga nastavio svoj put prema odredištu, a organizatori utrke objavili su da je krnja posada uspjela na vrijeme stići u luku te da nije diskvalificirana. Ozlijeđeni se nalaze u bolnici.


Izbacivanje medicinske pomoći iz HC-130


Spašavanje dvojice teže ozlijeđenih