PLANINIĆ O REPREZENTACIJI

Hrvat s NBA-iskustvom iskreno o Perasoviću i mladim igračima

06.11.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Bivši košarkaški reprezentativac Zoran Planinić ljetos se preselio u Chicago nakon što je odlučio da je s profesionalnom košarkom – gotovo. U miru je gledao utakmice Eurobasketa na televiziji, ali dosad nije želio javno govoriti na tu temu. U razgovoru za tportal.hr dotakao se svog bivšeg trenera Velimira Perasovića, a poslao je poruku i mladim igračima koji dolaze

Nakon što je nedavno dobio sina 33-godišnji Čitlučanin Zoran Planinić kao svježe umirovljeni košarkaš okrenuo je novu stranicu u životu.

Naravno, temu Eurobasketa te loše igre hrvatske reprezentacije, koju je vodio trener s kojim je radio u Španjolskoj, Velimir Perasović, nije mogao izbjeći. Kako s odmakom od gotovo dva mjeseca Planinić gleda na težak poraz od Češke u osmini finala?

Velika je šteta to što se naši nisu kvalificirali za Olimpijske igre jer smo imali kvalitetu za to. Ozljeda Bojana Bogdanovića, tj. potres mozga dogodio se u prvoj utakmici i to se itekako odrazilo na njegove igre te naravno cijelu momčad. Gledao sam sve utakmice Hrvatske na Eurobasketu i vidjelo se da u našoj igri nešto nije u redu, a što točno, vjerojatno znaju Perasović i suradnici. Međutim moram reći da me neugodno iznenadilo kako su nas u osmini finala dva igrača, a to su Vesely i Satoransky, tako lako nadigrala.

'Velika je šteta što se naši nisu kvalificirali za Olimpijske igre jer smo imali kvalitetu za to.'

Zoran Planinić o EurobasketuCitat

Izbornik Velimir Perasović nakon poraza od Češke ponudio je ostavku. Je li on baš najveći krivac?

Vrlo brzo smo potrošili vrhunskog trenera, a mnogi ne shvaćaju da je voditi reprezentaciju bitno drugačije nego voditi klub. Iskreno, volio bih da Perasović ostane izbornik jer i igračima treba neko vrijeme da se naviknu na njegov sistem rada. Peras je trenerska krema u košarci, a što je najvažnije, izuzetno je pošten i uvijek će pokušati iz igrača izvući maksimum. Radio sam s njim i znam koliko je zahtjevan… Mislim da ga je u reprezentaciji zateklo dosta stvari koje nije mogao promijeniti i u slučaju da ostane izbornik, siguran sam da bi drukčije postavio stvari.

Već 20 godina čekamo medalju na velikom natjecanju. Kakva je po vama budućnost hrvatske košarke?

Pratim sve u našoj košarci i zaista se nemamo razloga brinuti jer imamo momke koji mogu jednoga dana biti u vrhu. To nisu samo priče i po mom mišljenju oko Bojana Bogdanovića, koji može igrati još 5-6 godina na vrhunskom nivou, treba okupiti talente kao što su Dario Šarić, Mario Hezonja, Dragan Bender i drugi. Budućnost hrvatske košarke je svijetla!

Jedan od klinaca o kojem NBA-skauti sve znaju i prate ga je i vaš rođak iz Čitluka Ivica Zubac, 18-godišnji nadareni centar Cibone?

Znam da je trenutačno ozlijeđen i želim mu brz oporavak. Prošle sezone dosta sam ga gledao; visok je, snažan i jako talentiran. Ako nastavi naporno raditi, može dogurati jako daleko. Takvih centara viših od 215 cm i brzih nogu trenutačno baš i nema puno u Europi. Inače, moj i njegov djed su braća i u Čitluku su nam kuće jedna pored druge tako da se Ivice sjećam još kada je uz brata Tonija radio prve košarkaške korake na košu ispred kuće.

U vaše vrijeme igrači iz Europe nisu žurili u NBA, a danas je situacija takva da odlaze čim su izabrani na draftu kao primjerice 20-godišnji Mario Hezonja. Koji je vaš savjet mladima?

NBA i europska košarka su dva različita sporta. Živim u SAD-u i, kao što znate, igrao sam tri sezone u NBA-u. Ovdje u SAD-u se puno više radi individualno dok je u Europi većina treninga posvećena taktici. U SAD-u taktika dolazi kasnije, kao neka nadogradnja, i kako sada razmišljam, mislim da je mladim igračima važniji individualni rad i čini mi se da zbog toga američki klinci brže napreduju od njihovih vršnjaka u Europi. Hezonji neće biti lako u rookie sezoni, ali držim da će više napredovati nego da je ostao u Barceloni, završio je Planinić, a profesionalne košarke ostavio se zbog sve češćih problema s ozljedama leđa i koljena.

Kaže kako sada u mirovini barem ima vremena pratiti sve lige s naglaskom na NBA i utakmice Chicago Bullsa, koje će redovito posjećivati jer mu je dvorana United Center blizu stana u kojem živi s obitelji.

SVI HRVATI U NBA-u

1989-93. Dražen Petrović (Portland, New Jersey)
1990-92; 1996-99. Stojko Vranković (Boston, Minnesota, L.A. Clippers)
1993-97. Dino Rađa (Boston)
1993-06. Toni Kukoč (Chicago, Philadelphia, Atlanta, Milwaukee)
1994-98; 1999-01. Žan Tabak (Houston, Toronto, Boston, Indiana)
1998-05. Bruno Šundov (Dallas, Indiana, Boston, Cleveland, New York)
2000-03. Dalibor Bagarić (Chicago)
2002-08. Gordan Giriček (Memphis, Orlando, Utah, Philadelphia, Phoenix)
2003-06. Zoran Planinić (New Jersey)
2004-06. Mario Kasun (Orlando)
2006-07. Damir Markota (Milwaukee)
2008-10. Roko Leni Ukić (Toronto, Milwaukee)
2014.- Bojan Bogdanović (Brooklyn)
2014.- Damjan Rudež (Indiana, Minnesota)
2015. - Mario Hezonja (Orlando)