Presretni Kobešćak

Hrvat na klupi Francuske nakon povijesne pobjede protiv Srbije rekao koga mu je žao te što je pred kraj drame šapnuo svom šefu

05.09.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon što su francuski vaterpolisti napravili najveću senzaciju na Europskom prvenstvu u Splitu, izbacivši u borbi za četvrtfinale olimpijske prvake Srbiju, dio zasluga svakako ima Hrvat Vjeko Kobešćak

Pobjeda Francuske nad Srbijom 10:9 - u utakmici koja je imala dramtičnu završnicu - poprilično je odjeknula u svijetu vaterpola. Za Srbiju, koja je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti izgubila od Hrvatske u četvrtfinalu ovo je bio novi težak udarac. A za Francuske je ovo bila povijesna pobjeda.

Francuzi – koji slažu momčad za OI u Parizu 2024. godine - u Splitu su došli do najvećeg uspjeha njihova vaterpola u novije doba. A za hrvatski vaterpolo svakako je velika stvar što je pomoćni trener francuskog izbornika Floriana Bruzza hrvatski stručnjak Vjekoslav Kobešćak, inače trener dubrovačkog Jug AO s kojim je 2016. bio prvak Europe.

'Povijesni uspjeh za Francusku, ali i strahovito teška utakmica. Momci su ostavili srce u bazenu, ali koliko god da smo mi bili dobri, jer vodili smo cijel utakmicu na kraju je odlučila jedna lopta, naravno da nam je i Srbija u tome na jedan način dala ruke. Iskreno, ovo nije Srbija kakvu mi svi znamo jer ipak im fali dosta igrača. No, za neke njihove igrače ovo je izuzetna škola', kazao je Kobešćak nakon utakmice dodavši da mu je nekoga jako žao.

'Dejan Savić je moj prijatelj i moram priznati da, koliko god mi je drago zbog sebe, toliko mi je žao njega. Mislim da je to trener koji zaslužuje puno više od ovoga i koji će naći načina da svoju momčad podigne s ove pozicije', dodao je iskreni Kobešćak koji je odmah počeo pripremu za okršaj protiv Italije u četvrtfinalu.

'Nadam se da nismo završili svoj nastup na EP-u. Čeka nas jako težak protivnik koji igra brz vaterpolo i moramo naći način da im pariramo tome.'

Nakon prospavane noći na pitanje što je šapnuo svom šefu tj. izborniku Bruzzu u ključnim trenucima protiv Srbije kod rezultata 9:9, kada su dogovarali napad za senzacionalnu pobjedu, Kobešćak je za tportal sa smiješkom rekao:

'Naravno, nešto vezano za naš plan i dogovor na utakmici, ali što sam mu točno rekao u tim trenucima stvarno se ne sjećam. Ma tko će to sve popamtiti', kazao je sa smiješkom.

A kakav je Dejan Savić trener najbolje govori podatak kako je na mjestu izbornika srpske reprezentacije deset godina i u tom razdoblju osvojio je dva olimpijska zlata (u Riju 2016. i Tokiju 2021.), zatim tri europska zlata, dva svjetska, Mediteranske igre i čak šest Svjetskih liga.