SVAKA MU ČAST

Hrvat 'kupio' navijače španjolskog kluba i dobio nagradu kakvu daruje i Torcida

02.06.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni branič Toni Datković primio je nagradu Bijelo-crno srce koju svake godine navijači španjolskog drugoligaša Cartagene daju najpožrtvovnijem i najjborbenijem igraču u momčadi.

Cartagena je bila na korak do doigravanja za ulazak u prvu ligu, a Datković je u bijelo-crnom dresu nastupio u 41 utakmici.

'Preponosan sam. Znam koliko je teško dobiti takvu nagradu kao stranac u nekom klubu. Već duže vremena osjećam da me jako cijene svi navijači i da uživam poseban status u gradu, a ovo je bila kruna svega toga', rekao je 29-godišnji Datković.

Nagrada Bijelo-crno srce je poput priznanja Hajdučko srce koje navijačka skupina Torcida dodjeljuje igračima hrvatskog kluba Hajduk.

Cartagena je primorski grad na jugu Španjolske s 220.000 stanovnika gdje je Datković odigrao ukupno 76 utakmica.

Federacija udruga navijača Cartagene (FPFCCT), krovna organizacija koja okuplja sve registrirane simpatizere kluba, izabrala ga je za najsrčanijeg igrača u protekloj sezoni.

Datkoviću je, na tradicionalnoj ceremoniji povodom završetka sezone, uručila statuu s utisnutim rimskim amfiteatrom, simbolom grada, i napisanom posvetom.

'Ovo je jako emotivan trenutak za mene jer mi je Cartagena najposebniji klub u karijeri, to je klub za koji službeno imam najviše nastupa i za koji me veže mnoštvo predivnih uspomena', rekao je stoper rođen na hrvatskom otoku Pagu.

Datković je u siječnju prvi put nosio kapetansku vrpcu i to protiv Huesce, svog bivšeg kluba s kojim je 2020. godine osvojio drugu španjolsku ligu.

Cartagena je sezonu završila na 9. mjestu među 22 kluba premda je do samog kraja imala priliku uhvatiti šestu poziciju koja vodi u doigravanje za Primeru.

'Bili smo blizu playoffa, ali smo nažalost sve prosuli u zadnjih nekoliko kola. Sve u svemu možemo biti zadovoljni sezonom jer smo svi svjesni koliko je Segunda snažna i izjednačena liga', rekao je Datković.

S Cartagenom ima ugovor do 30. lipnja 2024.

Datković je tijekom karijere igrao za hrvatske klubove Novalju, Rijeku, Lokomotivu i Pomorac, slovenske Zavrč i Koper, te grčki Aris i američki Salt Lake City. Jednom je nastupio za reprezentaciju Hrvatske.

Španjolsku drugu ligu osvojila je ove sezone Granada, koja će se tako vratiti u Primeru godinu dana nakon što je bila ispala iz nje.