PROBLEMI

HOO odgovorio Jovanoviću: Ministarstvo ne želi suradnju

31.10.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Vlada nije prihvatila programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2012. godinu, a na temelju nalaza sportske inspekcije postoji sumnja i na zlouporabu položaja i ovlasti. Izjavio je to ministar Željko Jovanović i rekao da će danas cijeli spis uputiti DORH-u. Na pitanje treba li predsjednik HOO-a snositi odgovornost, Jovanović je izjavio:

'Ne želim uopće razgovarati na takav način jer mene uopće ne zanima ni gospodin Mateša, ni gospodin Čop, mene zanima hrvatski sport', rekao je Jovanović

A glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop javio se Media servisu i rekao da nije upoznat s današnjom sjednicom Vlade, a ni izjavama ministra. Ipak najavio je.

'O dokumentu tj. negativnom mišljenju Ministarstva mi raspolažemo već dugo, na koordinaciji i na drugim tijelima na kojima smo sudjelovali. Naravno, ja kao glavni tajnik ne vodim politiku nego provodim politiku Skupštine odnosno Vijeća. Ono što želim reći da je sazvana redovna sjednica Vijeća za ponedjeljak 4.11. Pretpostavljam da će članovi Vijeća zauzeti stav prema onome što se mi rekli i što je rekao gospodin Jovanović u svojoj izjavi', rekao je Čop za Media servis.

A nakon oštrog istupa ministra uslijedilo je i priopćenje Hrvatskog olimpijskog odbora.

'Hrvatski olimpijski odbor (HOO) iznenađen je žustrim izjavama ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića na račun Programskog i financijskog izvješća HOO-a za 2012. godinu na danas održanoj 122. sjednici Vlade RH. Vijeće HOO sastat će se u ponedjeljak, 4. studenoga, razmotriti izjave ministra te zauzeti stav.

U proteklih šest mjeseci poslovanje HOO-a su kontrolirale četiri inspekcije: proračunski nadzor Ministarstva financija, sportska inspekcija i fiskalni nadzor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) te komercijalna revizija. Manje nepravilnosti koje su utvrđene ne opravdavaju negativan stav MZOS-a prema HOO-u. Rado i bez prigovora ćemo prihvatiti svaki daljnji oblik kontrole i nadzora.

Napominjemo da je HOO u cijelosti ispunio svoje obaveze prema svakom nacionalnom sportskom savezu i sportašu te da nije bilo odstupanja od proračunskog plana. U pogledu trošenja vlastitih prihoda HOO ima ovlasti postupati autonomno.

Sa žaljenjem konstatiramo da MZOS ne prihvaća našu kontinuiranu zamolbu za dijalogom i suradnjom.'