BILO JE I VRIJEME

HOO donio odluku koja će razveseliti vrhunske trenere u Hrvatskoj;

20.01.2020 u 17:12

Bionic
Reading

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na svojoj je redovitoj 35. sjednici, održanoj u ponedjeljak u Zagrebu, odlučilo povećati naknade za trenere u ovoj godini pa će vrhunski treneri od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. mjesečno zarađivati 23.000 kuna u bruto iznosu

Treneri ekipnog olimpijskog sporta dobivat će 16.500 kuna (umjesto 14.000), vrsni treneri 15.000 kuna (umjesto 13.000), kvalitetni treneri 13.000 kuna (umjesto 11.000), treneri mlađih dobnih kategorija 9.500 kuna (umjesto 8.000), a treneri za razvoj pojedinog sporta 7.000 kuna (dosad su imali 6.000 kuna bruto).

Vijeće je prihvatilo i prijedlog povećanja iznosa potpore sportašicama - korisnicama razvojnih programa HOO-a, pa će tako u svim programima u kojima participiraju sportašice dodatak iznositi po 200 kuna u stavci sistematski pregledi.

Hrvatski stolnoteniski savez (HSTS) i Hrvatski atletski savez (HAS) zatražili su prenamjenu novčanih sredstava iz redovnog programa za 2020. godinu, a članovi Vijeća odlučili su udovoljiti njihovim zahtjevima (izdvajanje za stručni rad), sukladno postotku kojim je reguliran iznos prenamjene novca za pojedini savez.

Kao i svake godine u siječnju, prema prijedlozima nacionalnih sportskih saveza, prihvaćen je Pravilnik o kategorizaciji sportaša s definiranim A turnirima i normama za ovu godinu.

Veliku pozornost izazvao je izvještaj o održanim radionicama projekta 'Sinergija sportskih kultura, olimpijskih vrijednosti i dual karijere mladih sportaša', u čemu su participirali učenici - sportaši iz Zagreba i Rijeke. Zaključeno je da bi barem jedan sat sportske kulture godišnje bio vrlo koristan svim hrvatskim srednjoškolcima.

Pozitivno mišljenje za organizaciju velikih međunarodnih natjecanja u RH dobila su po dva prijedloga: Hrvatskog stolnoteniskog saveza (travanjski ITTF Zagreb Open te srpanjski EP za mlade u Zagrebu) i Hrvatskog kajakaškog saveza (EP u kajak-kanu maratonu u Slavonskom Brodu 2023. i SP u kajak-kanu maratonu u Metkoviću 2024.).

Osim njih, 'zeleno svjetlo' Vijeća HOO-a dobili su Hrvatski savez za obaranje ruke za srpanjski Svjetski kup u Zagrebu i Hrvatski triatlon savez za rujanski Europski juniorski kup, također u Zagrebu. Međunarodni turnir u rukometu na pijesku 'Jarun kup 2020' dobio je i pozitivno mišljenje za domaćinstvo i pokroviteljstvo HOO-a.

Hrvatski streljački savez (HSS) dobio je suglasnost za pokretanje postupka prijema u hrvatsko državljanstvo Tatjane Banjac. Dosadašnju reprezentativku Republike Srbije, rođenu 1997. godine u Novom Sadu, a od prošle godine istaknutu članicu SD Bjelovar 1874, HSS je ocijenio perspektivnom za hrvatsko streljaštvo.