Continental Cup

Hokejaši iz Siska oduševili s tri uvjerljive pobjede na snažnom turniru u Sofiji: 'Vjerovali smo da ga možemo osvojiti, ali…

26.09.2022 u 13:18

Bionic
Reading

Nastup hrvatskog prvaka u hokeju na ledu KHL Sisak na turniru Continental Cupa održanom u Sofiji ovog vikenda rezultirao je s tri uvjerljive pobjede i plasmanom na sljedeći turnir na kojem Siščane čekaju ozbiljniji protivnici

Da turnir za Sisak bude uspješan pobrinulo se vodstvo kluba, koje je u pauzi između dvije sezone dovelo vrijedna pojačanja iz Kanade kao i Grad Sisak, koji je za pripremu i uigravanje momčadi napravio led u Ledenoj dvorani Zibel još sredinom kolovoza. Prvak Hrvatske je uglavnom zadržao ekipu na okupu te su ostali svi nositelji igre šampionske ekipe, osim Lea Selitaja. Vitezovi tako nisu pružili niti najmanju priliku suparnicima, te su redom pobijedili prvaka Estonije Tartu Välk 494, prvaka Islanda Skautafelag Akureyrar te u posljednjoj utakmici, koja se igrala revijski jer je Sisak već nakon dva kola osigurao prvo mjesto, bugarskog prvaka NSA.

Continental Cup je natjecanje Međunarodnog saveza hokeja na ledu (IIHF) u kojem snage odmjeravaju europski nacionalni prvaci iz druge hokejaške lige, dok prvaci najboljih europskih hokejaških nacija igraju Champions Hockey League.

Koliko su Vitezovi bili uvjerljivi svjedoči prva pobjeda nad estonskim prvakom Munjama od 7:2, koji je na papiru prije natjecanja slovio kao favorit turnira jer se prošle sezone bez velike muke u Rigi plasirao u kao prvi u daljnje natjecanje. Ta je utakmica bila presudna jer je bilo izvjesno da islandski i bugarski prvaci neće predstavljati preveliki izazov. Protiv Estonaca istaknuo se kao veliko pojačanje iz Kanade Gabe Schovanek, koji je nakon prvog zgoditka na turniru Luke Jarčova s igračem manje, s dva brza gola pokazao u kojem smjeru ide utakmica, dok je u sljedeće dvije utakmice ulogu playmakera i golgetera preuzeo 21-godišnji Sean Ramsay te turnir zapečatio s dva hattricka protiv Islanđana i NSA za konačnih 6:2 i 9:6.

U prvoj utakmici s estonskim Tartu Välk 494 prvo ime Siščana bio je američki golman David Anderson, koji se dokazao i u drugoj utakmici protiv Islanđana, dok je treću utakmicu protiv demoraliziranih Bugara sam iznio drugi golman Siska i prvi golman juniorske ekipe Franko Orešković. Najbolji bekovi Vitezova su već standardno Austin Wilk, a u drugoj izmjeni reprezentativac Hrvatske Ivan Puzić.

Siščani neokrznuti idu dalje u francuski Angers, gdje ih dočekuju francuski prvaci Angers Ducks, mađarski prvak Ferencvarosi TC, te rumunjski prvak u kojem uglavnom igraju rumunjski Mađari, SC Miercurea Ciuc. Favorit je domaćin u čijim redovima igra 9 Kanađana i 9 domaćih igrača, no dvije „mađarske ekipe“ predstavljaju itekakav izazov.

'Vjerovali smo da možemo osvojiti turnir no do prve utakmice protiv estonskog Tartu Välk 494 nismo bili sigurni. Nakon što smo njih ozbiljnim pristupom uvjerljivo pobijedili shvatili smo da smo favoriti i tako smo se ponašali. Priznajem da je u drugoj i trećoj utakmici nedostajalo malo ozbiljnosti, no odigrali smo koliko je bilo potrebno', kazao je igrač/trener Luka Jarčov.

Sisački Vitezovi i ove sezone nastupaju u slovenskom IHL-u, koji starta 1. listopada. U prvoj utakmici gostuju kod Acroni Jesenica. Nažalost, zagrebački klubovi odustali su od IHL-a te su napravili gradsku reprezentaciju, koja će nastupati pod imenom Cro Odabrani. Zajednički nastup će pomoći da troškove lige pokušaju prebaciti na nacionalni Savez, iako ta momčad nije reprezentativna. Dok su se u sezoni 2021/22. susreti u IHL-u priznavali za Prvenstvo Hrvatske u novoj sezoni će se utakmice Prvenstva Hrvatske igrati odvojeno.