POLITIKA IZNAD NOGOMETA

Hoće li UEFA opet morati režirati svoj ždrijeb?

13.03.2015 u 17:43

Bionic
Reading

Krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji velike probleme ove sezone stvaraju ruski i ukrajinski nogometni klubovi koji dobro guraju u Europskoj ligi…

Za razliku od prethodnih godina, ove je ždrijeb europskih nogometnih natjecanja pod snažnim utjecajem političkih zbivanja, a UEFA želi pod svaku cijenu izbjeći ponavljanje onog što se dogodilo na utakmici Srbije i Albanije prošle jeseni.

S obzirom na političku situaciju u Ukrajini, dvoboj ruskih i ukrajinskih klubova mogao bi izazvati još veće sigurnosne probleme od okršaja Srba i Albanaca. Uefa ne želi ništa riskirati pa se odlučila na poludirigirani ždrijeb, prema kojem se u Europi klubovi ove dvije zemlje ne mogu sastati.

No, što je najgore za Uefu, baš su ove godine i Rusi i Ukrajinci vrlo uspješni u Europskoj ligi. Zenit i Dinamo Moskva s jedne, Dnjipro i Dinamo Kijev s druge dobro guraju u nokaut fazi natjecanja. Rezultiralo je to režiranim ždrijebom prije dva tjedna kakvog nismo već dugo vidjeli u klupskom nogometu, s ciljem da se ovi klubovi međusobno izbjegnu.

Čini se da to nije kraj Uefinim mukama sa ždrijebom, jer su Zenit i Dnjipro blizu prolasku dalje, a kijevski i moskovski Dinamo nisu potpuno bez izgleda za ulazak u četvrtfinale.

Sa svakom sljedećom rundom manevarski prostor pri režiranju ždrijeba bit će sve manji. Ako prođu sva četiri u četvrtfinale, bit će teško održati normalan ždrijeb, a ako uđu u polufinale nemoguće.

U svakom slučaju, odluka Uefe da izbjegne rusko-ukrajinski obračun je razumljiva. No, žalosno je što nogomet mora patiti zbog politike, a još više što je međunacionalnu netrpeljivost nemoguće odvojiti od sporta…