UZ PREMIJERU

Hoće li ministar Jovanović shvatiti poruku filma Offside?

14.11.2013 u 14:41

Bionic
Reading

U utorak je na HTV-u premijerno bio prikazan film Offside zamka. Glavni lik filma je Mario Čižmek, nogometaš koji je za aferu Offside dobio deset mjeseci zatvora. Bizarnu situaciju s dugovanjima i (ne)plaćanjima u našem nogometu komentiraju bivši Vatreni Mario Stanić i Dario Šimić, čelnik HUNS-a Mario Jurić, bivši košarkaš i danas sportski novinar Zoran Čutura, sudionici afere, odvjetnici, neovisni sportski novinari…

Redatelj filma Mario Kovač istinski je zaljubljenik u sport i nogomet te dobar poznavatelj prilika u sportu . Svojim osebujnim stilom uspio je temu namještanja utakmica prikazati kao još jednu tipično hrvatsku općedruštvenu temu, u kojoj glavnu ulogu igraju moćnici. Cijeneći inteligenciju publike Mario Kovač stvorio je zanimljiv i neobičan film koji se gleda u jednom dahu, u kojemu se izmjenjuju intimne ispovijesti ljudi koji su zapeli u životu s parodijama na hrvatsku stvarnost i duhovitim skečevima.

Od predstavnika vlasti samo je doministar znanosti, obrazovanja i sporta, olimpijac Petar Skansi sportski hrabro stao pred naše kamere. Predstavnici HNS-a (kako bivši tako i sadašnji vrh), potpuno se oglušio na naše molbe unatoč višemjesečnom trudu da s njima stupimo u kontakt službenim i privatnim kanalima.

Film je za HTV proizvela produkcijska kuća Trigon, koja je ujedno i osnivač sportskog potrala Igralište, na kojem su o Afeti ranije pisali neki od protagonista filma. I prije TV premijere film je, u dogovoru s Hrvatskom televizijom, dobio svjetski odjek: na FIFPro godišnjoj konferenciji u Ljubljani prikazana je skraćena verzija filma. Mario Čižmek tom je prilikom iskreno govorio o svojoj ulozi u Aferi, još uvijek se nadajući da će pogreške jednih u konačnici donijeti pozitivne pomake za druge.

Isječak iz filma Offside