DRAKŠIĆEVO PRIOPĆENJE

'HKS napravio je sve na vrijeme po pitanju Shavonte Zellous!'

12.06.2015 u 13:37

Bionic
Reading

Glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić nakon napisa u medijima te prozivanja oglasio se s detaljima o procesu dobivanja hrvatskog državljanstva igračice Shavonte Zellous koja je dan prije odlska ekipe doznala kako neće igrati na Europskom prvenstvu

Priopćenje iz Hrvatskog košarkaškog saveza prenosimo u cijelosti:

'Temeljem puno napisa u medijima o dobivanju hrvatskog državljanstva Shavonte Zellous, koja je trebala igrati na Europskom prvenstvu u Mađarskoj kao članica ženske košarkaške reprezentacije, moram pojasniti cijelu proceduru koja se danas u javnosti krivo prezentira.

Igračica Shavonte Zellous je 23. ožujka 2015. podnijela zahtjev Hrvatskom košarkaškom savezu da želi postati hrvatska reprezentativka, a samim time i tražiti hrvatsko državljanstvo. Isti dan (23. ožujka 2015.) Upravni odbor HKS-a pisanim putem donosi odluku o pozitivnom mišljenju za dobivanje hrvatskog državljanstva za Shavonte Zellous.

Takvo pozitivno mišljenje HKS-a potrebno je u daljnjoj proceduri dostaviti Hrvatskom olimpijskom odboru, koje na prvoj sjednici Vijeća mora donijeti pozitivno mišljenje, a onda s takvim mišljenjem HKS može podnijeti Zahtjev i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, za također pozitivno mišeljenje o dobivanju hrvatskog državljanstva iste igračice.

Samim time, Hrvatski košarkaški savez obavještava Shavonte Zellous da prikupi potrebnu dokumentaciju koja nije jednostavna, koja je izuzetno komplicirana, kako bismo po hitnom postupku mogli dati putovnicu Zellous, odnosno kako bi ona što prije mogla igrati za hrvatsku reprezentaciju.

Svi nabrojani su u vrlo kratkom periodu brzo napravili svu potrebnu dokumentaciju, da bi se sva ta dokumentacija mogla predati u Ministarstvo unutarnjih poslova koje donosi konačnu odluku o dobivanju hrvatske putovnice, odnosno hrvatskog državljanstva Shavonte Zellous.

Sa svom tom dokumentacijom, kako privatnom tako i svih navedenih institucija, Hrvatski košarkaški savez 6. svibnja 2015. podnosi Ministarstvu unutarnjih poslova zahtjev za dobivanje hrvatskog državljanstva igračice Shavonte Zellous. MUP također po hitnom postupku, obavještava Hrvatski košarkaški savez da je postupak prijema u tijeku od 11. svibnja 2015. godine.

Slijedom svega toga, imajući u vidu da je cijeli proces po hitnom postupku, od MUP-a dobivamo obavijest da kada se provede upravni postupak da će se onda donijeti odgovarajuće rješenje koje će se putem Policijske uprave Zagrebačke uručiti zainteresiranoj stranci.

Samom predajom dokumenata, dakle, 6. svibnja 2015. godine Hrvatski košarkaški savez ispunio je sve administrativne procese, skupio svu potrebnu administraciju i predao sve u Ministarstvo unutarnjih poslova na usvajanje i davanje pozitivnog mišljenja o dobivanju hrvatske putovnice.

Ovo su činjenice koje su vrlo lako provjerljive u Hrvatskom košarkaškom savezu, kao i u svim institucijama jer danas po zakonima svaki taj korak koji je nabrojen, vrlo je lako vidljiv u urudžbenim zapisnicima navedenih institucija.

Još jednom izražavam zaista veliko žaljenje igračici Shavonte Zellous što se nije dogodilo da se njezina velika želja za igranjem u reprezentaciji Hrvatske ostvari. Obećala je da će u prvoj sljedećoj reprezentativnoj akciji sigurno igrati za Hrvatsku reprezentaciju.
Nadamo se da će u vrlo skorom roku Shavonte Zellous dobiti hrvatsku putovnicu, a mi ju očekujemo u prvoj akciji hrvatske ženske reprezentacije.'

S poštovanjem,

Željko Drakšić, dipl.ing.
Glavni tajnik

385090,383898,384927,385281