ČUDA TEHNIKE

Hajduk treninge snima dronom, a Osijek travnjak održava uz pomoć 'umjetnog sunca'

03.02.2022 u 13:48

Bionic
Reading

Pomični sustav svjetala pospješuje rast trave i održavanje samog travnjaka u situacijama kada nema dovoljno sunčevog svjetla.

S ciljem poboljšanja uvjeta u kojima nogometaši Osijeka igraju na stadionu Gradski vrt, a s pogledom na potrebe koje će biti na novom stadionu, značajan dodatak vrijednim ljudima koji su zaduženi za održavanje travnjaka bit će “umjetno sunce” odnosno pomični sustav svjetala koji pospješuje rast trave i održavanje samog travnjaka, objavio je NK Osijek na svojim mrežnim stranicama.

Posebno se to odnosi na uvjete kada nema dovoljno sunčevog svjetla, ponajprije zimi ili u situacijama kada nema puno vremena za prirodni oporavak travnjaka.

Sustav naziva SGL MU360 sa svojim svjetlima pokriva površinu od 360 metara kvadratnih, a po dijelovima travnjaka pomiče se u intervalima od 24 do 48 sati. Ovakvi sustavi koriste se već na stadionima klubova kao što su Athletic Bilbao, PSV Eindhoven ili LA Galaxy, a s preseljenjem na novi stadion na raspolaganju će biti još ovakvih jedinica, informirali su Osječani.

Tenničke inovacije sve više se uključuju u rad nogometnih klubova. Tako je HNK Hajduk od dolaska trenera Valdas Dambrauskas svoje treninge počeo snimati iz zraka uz pomoć drona. 

Litavac je poznat kao trener koji radi detaljne pripreme utakmica, posvećen je analizi protivničke igre, ali i treninga vlastite momčadi. Taj stil rada donio je i određene novosti na Poljudu. Jedna od njih je snimanje treninga dronom.