izvanredna presica

Iz Hajduka iznenadili sve: Imamo spremnog novog predsjednika, ali...

08.04.2024 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon što je Lukša Jakobušić smijenjen s mjesta predsjednika Hajduka zakazana je izvanredna konferencija za medije na kojoj se javnosti obratio predsjednik Nadzornog odbora HNK Hajduk, Aljoša Pavelin. Novost je da je otkaz dobio i trener Mislav Karoglan

Buran ponedjeljak 8. travnja 2024. godine bio je na Poljudu. Prvo je stigla informacija da nakon niza loših rezultata Lukša Jakobušić, odlukom Nadzornog odbora, više nije predsjednik splitskog Hajduka.

>> Kriza na Poljudu! Lukša Jakobušić više nije predsjednik Hajduka

Ubrzo nakon toga stigla je informacija da će na mjesto vršiteljice dužnosti predsjednice doći Splićanka Marinka Akrap, članica Uprave Hajduka od 2021. godine.

No čekalo se službeno priopćenje pa je tako za 15 sati u Novinarskom salonu na Poljudu zakazana izvanredna konferencija za medije, na kojoj se medijima obratio predsjednik Nadzornog odbora HNK Hajduk, Aljoša Pavelin.

Također treba reći da su članovi Nadzornog odbora: Aljoša Pavelin, predsjednik, zatim Goran Jujnović Lučić, zamjenik predsjednika, te Lukas Oliver Pavić, Dražen Zec i Roberto Bitunjac.

>> Nakon Jakobušića odletio i Karoglan, Akrap objavila ime novog trenera

Čekalo se da Nadzorni odbor službeno objavi razloge otkaza Jakobušiću prije isteka mandata. Čekali su se ti važni detalji...

'Nadzorni odbor je sinoć nakon utakmice u Rijeci donio jednoglasnu odluku o opozivu gospodinu Jakobušiću kao predsjedniku Hajduka i odluka je odmah stupila na snagu', kazao je Pavelin, dodavši:

'Razlozi odluke nisu ni pritisak javnosti i medija, kako se špekulira, razlog je evolucijski korak naprijed temeljen na činjenicama. Prvenstvo je odlučeno porazom u Rijeci, nismo vidjeli smisla da se čeka kraj sezone i da se gubi vrijeme, procijenili smo da je pravi trenutak za početak novog ciklusa od četiri godine', rekao je predsjednik NO-a Hajduka Pavelin i potvrdio da će članica Uprave Marinka Akrap vršiti tu dužnost do izbora novog predsjednika.

Potom se Marinka Akrap, v.d. predsjednica, obratila s nekoliko riječi:

'Kao uprava smo radili zajedno, kao tim. Kada je Nadzorni odbor ovo odlučio, nama je uprava dala mogućnost da nastavimo raditi i da poslovni segment kluba bude besprijekoran. Na nama je da preuzmemo odgovornost. Hvala bivšem predsjedniku. Hvala mu što nam je pružio priliku da radimo u Hajduku i budemo dio povijesti', kazala je, dodavši:

'Mislav Karoglan više nije trener Hajduka. Momčad će do kraja sezone voditi njegov pomoćnik Jure Ivanković', potvrdila je Akrap. Za mnoge je to bio šok, ali s druge strane i očekivana odluka.

  • +5
Konferencija za novinare Nadzornog odbora Hajduka Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

A sportski direktor Nikoličius?

Logično je pritom bilo pitati što će biti sa sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom.

'On je ponudio ostavku nakon ispadanja iz Kupa. Nakon ovog poraza došlo je do razgovora, a sportski direktor i trener došli su s tim zaključkom. Nikoličius? On za sada sigurno ostaje. S novim predsjednikom ćemo vidjeti što dalje', rekla je Akrap.

Stiglo je i pitanje tko bi mogao biti novi predsjednik kluba.

'Jedan od ključnih zadataka NO-a je biti spreman na eventualnosti, moramo biti spremni reagirati na bilo što. Imamo spremnog novog predsjednika već neko vrijeme, a on bi trebao stupiti na dužnost za više od mjesec dana. Ime vam ne smijem reći, ali odgovor je da imamo spremnog čovjeka', kazao je Pavelin.

Nekoliko riječi Pavelin je potom rekao o Jakobušiću.

'Hajduk je dioničko društvo, prije matematičke potvrde ne smijemo reagirati jer možemo destabilizirati klub, a to nam nije bilo u interesu. Morali smo čekati taj trenutak. Vidim da se piše da smo tražili boljeg čovjeka. Reagirali smo točno u trenutku u kojem smo to mogli', kazao je Pavelin, kojem je stiglo i pitanje hoće li Jakobušić dobiti otpremninu.

'On je pošteno odradio svoju dionicu posla, unio je cijelog sebe, emociju, vrijeme, energiju, znanje, to je dao Hajduku i napravio puno dobrih stvari. Ostat će zapamćen kao dobar predsjednik. On se odrekao otpremnine na koju je imao pravo.'

S obzirom na to da je presica potrajala, stiglo je pitanje koji su zapravo rezultatski ciljevi novog predsjednika.

'Ciljevi su jasni - borba za titulu i prvenstvo, od toga ne odustajemo. To će biti cilj novog predsjednika. Što se tiče strategije, mislim da je zastarjela i da se treba mijenjati sukladno promjenama. Strategije se ažuriraju svake godine. Pokrenuli smo inicijativu da se strategija pregleda i ažurira', kazao je Pavelin, dodavši:

'Cilj je naslov i moramo vidjeti kako ćemo se boriti za naslov. Imali smo ovaj način koji se nije pokazao uspješan, a struka mora sjesti s novim predsjednikom i dobro razmisliti koji je to način kojim ćemo se pokušati dogodine vratiti i ostvariti ciljeve. Ova sezona bila je neuspješna, svi smo razočarani, ali ovo je sport i to je život.'

Dotakao se Pavelin i strategije Hajduka:

'Strategija Hajduka je zastarjela. Pet godina je predug period. Nakon godinu dana se strategija mora pogledati i ažurirati. Pokrenuli smo to da se strategija pregleda, ažurira i krene dalje. Cilj je naslov prvaka sljedeće sezone. Samo moramo vidjeti način na koji ćemo se boriti za naslov. Ovaj način nije se pokazao uspješan.'

HAJDUK SE OGLASIO O ODLASKU LUKŠE JAKOBUŠIĆA

Hajduk se oglasio o smjeni Lukše Jakobušića uoči konferencije za medije:

Odlukom Nadzornog odbora HNK Hajduk, gospodin Lukša Jakobušić od danas više nije predsjednik Uprave kluba, a tu je funkciju obnašao od 30. listopada 2020. godine. 

'Zahvaljujem svim ljudima u klubu, svima s kojima sam u protekle tri i pol godine surađivao, a posebno navijačima na ljubavi i strasti. Kao svaki hajdukovac, podržavam sve odluke u interesu kluba', istaknuo je Jakobušić na odlasku. 

Rođen je 20. srpnja 1976. godine u Dubrovniku i otac je dvojice sinova. U Dubrovniku je završio osnovnu i srednju elektrotehničku školu. Trenutno pohađa diplomski studij Sportskog menadžmenta pri Aspiri, a završio je EMBA na Cotrugli Business School. Hrvatski je branitelj iz Domovinskog rata i dobitnik odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, na što je iznimno ponosan.

Dugogodišnji je poduzetnik i vlasnik nekoliko tvrtki, a možemo reći da je iskustvo iz poslovnog svijeta uspješno prenio u sport, posebno u VK Jug i HNK Hajduk, jedne od najutjecajnijih i najznačajnijih sportskih kolektiva u Hrvatskoj, što potvrđuju rezultati koji su ostvareni od trenutka njegovog dolaska na mjesto predsjednika. Dužnost predsjednika VK Jug obavljao je u razdoblju od 2013. do 2017. godine. Upravo je u tom razdoblju VK Jug osvojio osam trofeja u nizu, od čega pet trofeja u 2016., što do tada nije uspjelo nijednom sportskom klubu u državi, a i šire, čime je postao najuspješniji predsjednik u velikoj Jugovoj povijesti.

U njegovom mandatu Hajduk je napravio značajan iskorak u svim sportskim i poslovnim segmentima, bilo organizacijski, bilo rezultatski. Nakon dugog niza godina osvojena su dva kupa u seniorskoj konkurenciji, a juniorska momčad napravila je najveći rezultat u povijesti Akademije, ali i hrvatskog klupskog nogometa u europskim natjecanjima igrajući finale Lige prvaka mladih uz veliku promociju mladih igrača. Za vrijeme njegovog upravljanja višestruko je povećana tržišna vrijednost prve momčadi te konkurentnost u domaćim natjecanjima. Svakako u poslovnom segmentu valja zabilježiti nikad veći iskorak u marketinškom dijelu i digitalnoj transformaciji poslovanja, a broj članova prešao je brojku od 100 tisuća, što je najveća zabilježena brojka u 113. godišnjoj povijesti kluba.

Gospodinu Jakobušiću zahvaljujemo na iznimnom doprinosu Hajduku od dolaska na mjesto predsjednika Uprave. Želimo mu puno sreće i uspjeha na privatnom i poslovnom planu. 

U našoj anketi vas pitamo što mislite o Jakobušićevoj smjeni - je li trebao dobiti otkaz?

  • +46
Rijeka - Hajduk, SuperSport HNL, 7.4.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL