KOŠARKA PREDNJAČI

Grci o mjerama protiv navijačkog nasilja: Dale su rezultate, čini se...

13.03.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Mjere protiv navijačkog nasilja u sportu počele su davati dobre rezultate, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis tijekom gostovanja na televiziji SKAI

Grčki premijer je izrazio uvjerenje da se stvari definitivno mogu popraviti za grčki nogomet, pod uvjetom da to čelnici klubova uistinu žele.

"Želio bih reći nekoliko stvari o navijačkom nasilju. Očito još uvijek čekamo da policija završi istragu o tragičnom incidentu koji uključuje smrt policajca, ali želim naglasiti da su radnje koje smo poduzeli, drastično zatvaranje nogometnih stadiona, automatske kazne koje se sada izriču bez ikakve rasprave ili zvjezdica, za sada su, čini se, dale pozitivne rezultate," kazao je Mitsotakis.

"Vidite momčadi koje mogu izgubiti kod kuće od 'vječnih rivala' i to ne izaziva reakcije... Možda je to za nas kao navijače tužno, ali možemo izraziti zadovoljstvo činjenicom da barem u nogometu tako izgleda idemo u dobrom smjeru," kazao je.

Naglasio je kako su u "košarci puno ispred" gdje se vide slike u grčkom prvenstvu i Euroligi s mnogo male djece i obitelji na tribinama."

"Takav želimo profesionalni sport. Vjerujem i u nogomet, pod uvjetom da svi žele ovo. A kad kažem svi, mislim na klupske dužnosnike", rekao je premijer.

Grčki policajac je u preminuo u prosincu, nekoliko dana nakon što je teško ozlijeđen bakljom u nasilnim sukobima koji su izbili tijekom odbojkaške utakmice koju je u Pireju ugostio Olympiakos.

Još su svježa i sjećanja na navijačke incidente u kolovozu prošle godine u Ateni kada je u sukobima BBB-a, ultrasa Panathinaikosa i AEK-a smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK-a. U veljači 2022. u Solunu je ubijen i 19-godišnji navijač Arisa kojeg su pretukli navijači PAOK-a. Zbog ovog ubojstva osuđeno je čak 12 navijača PAOK-a.

Grčku ovoga tjedna očekuju dva sportska događaja visokih tenzija. U četvrtak će u Solunu snage odmjeriti PAOK i Dinamo. Premda je zabranjen dolazak gostujućih navijača na obje utakmice, grčka policija je na nogama, a mjere sigurnosti su dodatno postrožene.

Uzbuna je i u Patrasu gdje je na rasporedu susret košarkaške Lige prvaka između grčkog Promitheasa i izraelskog Hapoel Holona. Zbog ratnih zbivanja u Gazi i mogućih neželjenih reakcija prema izraelskim košarkašima, Grci su uz jake policijske snage angažirali i Antiterorističku jedinice za specijalno suzbijanje (EKAM), kako bi se spriječili mogući incidenti.