TUŽNA STRANA NOGOMETA

Godišnjica tragedije Hrvoja Ćustića

03.04.2009 u 12:15

Bionic
Reading

Prije točno godinu dana napustio nas je Hrvoje Ćustić. Mladi napadač Zadra tragična je žrtva neadekvatnog stadiona u svom rodnom gradu

Tijekom dvoboja s Cibalijom Ćustić je nakon jednog prilično bezazlenog duela izgubio ravnotežu, udario glavom u betonski zid, a odmah zatim prebačen je u obližnju bolnicu.

Pet dana proveo je u umjetnoj komi, no bio je u stabilnom stanju. Ipak, infekcija je izazvala nagli porast temperature i 3. travnja nešto prije podne proglašen je mrtvim. Imao je 24 godine.

Hrvoje Ćustić 1983-2008.


Sugrađani i cijela Hrvatska priredili su mu dirljiv oproštaj, a sljedeće kolo je odgođeno. Priče o sigurnosti igrača počele su rezultirati konkretnim promjenama unutar stadiona, no zadarski Stanovi još uvijek su u fazi prilagođavanja sigurnosnim kriterijima.

Nedugo nakon smrti mladog napadača došla je inicijativa da se Hrvatski nogometni kup nazove imenom Hrvoja Ćustića, no kako je prolazilo vrijeme, ta je ideja pala u zaborav. HNS nije prihvatio ovaj lijep prijedlog, ali mnogi navijači i mediji, unatoč izostanku službene potvrde, to natjecanje zovu Kup Hrvoja Ćustića. Najavljeno je i da će novi gradski stadion u Zadru ponijeti njegovo ime.

Vrijeme prolazi, ali sjećanje ne blijedi. Internetski forumi dokazuju da nije zaboravljen, javljaju se navijači sa svih kontinenata. U četvrtak su pripadnici navijačke skupine Tornado uz obitelj i prijatelje otkrili spomen-ploču, a i sami roditelji potvrđuju da im se ljudi javljaju sa svih strana, žele pomoći i prisjećaju se lijepih uspomena na Hrvoja.

Susreti sljedećeg, 24. kola (taj broj nosio je na leđima) započet će minutom šutnje, a posebno tužan bit će veznjak Cibalije Tomislav Jurić. Vinkovčanin koji je bio u tragičnom duelu kao i svaki put otada ispod dresa Cibalije nosit će Hrvojevu sliku i prolaziti kroz osobnu kalvariju za koju nije nimalo kriv.