nba liga

Giannis Antetokounmpo i Luka Dončić pokorili NBA ligu; Europljani 'pobrali' najvažnija priznanja

25.06.2019 u 09:23

Bionic
Reading

Grčki krilni centar i član Milwaukee Bucksa Giannis Antetokounmpo proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) košarkaške NBA lige za prošlu sezonu...

Giannis Antetokounmpo je u svojoj šestoj NBA sezoni sa 27.7 koševa, 12.5 skokova i 5.9 asistencija predvodio Buckse do najboljeg omjera pobjeda i poraza u ligi od 60-22. Iako su bili prvi nositelji, Bucksi su u doigravanju izgubili u finalu Istočne konferencije od kasniji prvaka Toronto Raptorsa sa 2-4 iako su poveli sa 2-0.

Antetokounmpo je u glasovanju sakupio više glasova od prošlosezonskog MVP-a, braniča Houston Rocketsa Jamesa Hardena i krila Oklahoma City Thundera Paula Georgea, koji su bili preostala dva nominirana igrača za ovu nagradu.

Grčki reprezentativac je tako postao i tek drugi igrač Milwaukee s MVP nagradom, prije njega to je uspjelo samo Kareemu Abdul-Jabbaru i to tri puta (1971., 1972., 1974.).

Prije Antetokounmpa samo je jedan Europljanin proglašen za MVP-a sezone, bio je to Nijemac Dirk Nowitzki 2007. godine.

  • +9
Košarkaš Giannis Antetokounmpo Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sjajni slovenski branič Luka Dončić gotovo je jednoglasno izabran za najboljeg 'rookieja' godine osvojivši 98 od mogućih 100 glasova. Dončić je u dresu Dallas Mavericksa prosječno ubacivao 21.2 poena uz 7.8 skokova i šest asistencija. Jedina dva preostala glasa osvojio je branič Atlanta Hawksa Trae Young.

Dončić je također postao drugi Europljanin s nagradom u svojoj kategoriji, nakon Španjolca Paua Gasola 2002. godine.

Za trenera godine po drugi put u karijeri izabran je strateg Milwaukeea Mike Budenholzer, prvi put ovu je nagradu dobio prije četiri godine kada je vodio Atlantu.

  • +8
Luka Dončić u NBA ligi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Branič Los Angeles Clippersa Lou Williams po treći je put, a drugi put zaredom izabran za najboljeg šestog igrača. Williams je tako postao drugi igrač nakon Jamala Crawforda koji je tri puta osvajao ovu nagradu.

Nagradu za najboljeg obrambenog igrača osvojio je centar Utah Jazza Rudy Gobert, a za igrača koji je najviše napredovao branič Toronto Raptorsa Pascal Siakam.

Najboljim operativcem lige proglašen je Jon Horst iz Milwaukeea, nagradu za igrača koji se istaknuo u humanitarnom radu dobio je Bradley Beal iz Washington Wizardsa, dok je branič Memphis Grizzliesa Mike Conley dobio dvije nagrade, onu za 'fair play' i onu za najboljeg suigrača.

Legende Boston Celticsa Larry Bird i Los Angeles Lakersa Magic Johnson dobili su nagrade za životno djelo.