SUPERSPORT HNL - 32. KOLo

Nedjelja u znaku okršaja Hajduka i Dinama; evo gdje gledati najveći hrvatski derbi

30.04.2023 u 10:47

Bionic
Reading

Ove se nedjelje igraju dvije utakmice 32. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige. Pomalo u sjedni najvećeg hrvatskog derbija, okršaja Hajduka i Dinama, a koji se od 18 sati igra na Poljudu, od 15 sati igraju Varaždin i Osijek. Borba je to za bodove, odnosno mjesto koje vodi u europska natjecanja

VARAŽDIN - OSIJEK (15 sati, MAXSport 1, MAXtv)

Varaždin i Osijek u konkurenciji su za osvajanje trećeg mjesta, odnosno pozicije koja vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Naravno, svi znamo koliko je hrvatskim klubovima važno nastupiti u Europi, pa je samim time i jasno da u ovu utakmicu i jedni drugi ulaze s velikom željom.

Varaždin već pet utakmica ne zna za pobjedu, a u prošlom je kolu poražen kod Dinama 2:0.

'Hajduk i Dinamo su u posljednje dvije utakmice, na žalost po nas, bili bolji i dogodili su nam se porazi. Normalno je da smo htjeli više iz tih utakmica, ali na žalost protiv dvije naše najkvalitetnije ekipe nismo bili kakvi želimo i sada ćemo se maksimalno pripremiti za ono što nas očekuje u nedjelju. Protiv Osijeka nas opet očekuje teška utakmica, ali vjerujem da ćemo se dobro pripremiti i dat ćemo sve od sebe da pred svojom publikom dođemo do pobjede', rekao je trener Varaždina Mario Kovačević.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Osijek u Varaždin dolazi s novim trenerom Stjepanom Tomasom, koji je u prošlom kolu debitirao minimalnom pobjedom nad Istrom 1961.

'Osijek je bio dosta dugo u rezultatskoj krizi. Dolaskom trenera Perkovića igrali su dosta dobro, ali sportska nesreća je presudila da nisu pobjeđivali. Dolaskom novog trenera pobijedili su u prošlom kolu i sada dolaze k nama s puno više samopouzdanja. Znamo da je Osijek kvalitetan suparnik, ispred nas su na tablici i za nas predstavljaju izazov'.

  • +24
NK Dinamo - NK Varaždin, SuperSport HNL, 26.4.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ove sezone Varaždin je protiv Osijeka ostvario dvije pobjede i jednom odigrao neriješeno.

'S njima imamo pozitivan skor, ali to ništa puno ne znači jer svaka utakmica je za sebe. S njima su uvijek bile dobre utakmice, protiv Osijeka smo možda odigrali i najbolju utakmicu prvenstva, kada smo ih pobijedili 4:1. Osijek ima kvalitetu, moramo pripaziti jer Mierez se opet vratio u golgetersku formu, Lovrić je uvijek bio opasan po Varaždin, ali ponavljam ja ne sumnjam u svoju ekipu. Nije lagano igrati ovu ligu 10, svaka utakmica je teška, do sada smo pokazali da možemo i vjerujem da ćemo pred svojom publikom biti hrabri, odlučni i pokazati svoju kvalitetu protiv dobrog Osijeka, pa da se na kraju opet veselimo pobjedi', zaključio je Varaždinov trener.

Pobjeda Osijeka o kojoj je govorio Kovačević, vratila je optimizam u Gradski vrt. I zato novi trener Stjepan Tomas u Varaždin dolazi puno rasterećeniji.

'Pobjeda protiv Istre 1961 vratila nam je samopouzdanje, što je momčadi bilo prijeko potrebno. Vratilo nas je u život, a borba za Europu nastavlja se u Varaždinu. Trebamo zaboraviti Istru 1961 i potpuno se fokusirati na ono što nas čeka u nedjelju. Varaždin je jako dobra momčad s odličnim pojedincima s kojom nam neće biti nimalo lako. Analizirali smo ih, kod kuće su posebno agresivni i opasni, ali mislim kako nas neće iznenaditi. Bit ćemo spremni, a ono što mi trebamo napraviti jest ponoviti pristup i glad za pobjedom koju smo imali u susretu protiv Puljana', naglasio je Tomas.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Jedna od stvari koju Osijek treba popraviti, jest realizacija, odnosno širi popis igrača koji zabija. Naime, u posljednja dva mjeseca samo su dvojica igrača zabijali, a to su Ramon Mierez i Mijo Caktaš.

'Realizacija je nešto na čemu treba jako puno raditi i uporno ponavljati dok ne postane automatizam. Radimo na tome, a uz to imamo potencijal u Caktašu, Lovriću, Bukviću i još nekim igračima za koje vjerujem kako će ubrzo svi oni početi zabijati, a dotad je jednako važno što u Mierezu imamo bar jednog igrača koji je u dobroj formi kada je realizacija u pitanju', smatra Tomas.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

HAJDUK - DINAMO (18 sati, MAXSport 1, MAXtv)

Svi ljubitelji nogometa, bez obzira na klupsku pripadnost najviše se vesele derbijima. Pa tako i današnjem, na Poljudu, između Hajduka i Dinama. No, realno, neke velike rezultatske drame i neizvjesnosti nema. Dinamo u posljednjih pet kola ulazi s 12 bodova prednosti i tek ga nevjerojatan splet okolnosti može spriječiti da ne osvoji još jedna naslov prvaka.

S druge strane, niti Splićani ne sanjaju o takvom mogućem raspletu. Jedino što bi domaćini htjeli, jest isprati gorak okus iz veljače, kada ih je Dinamo, tada još pod ravnanjem Ante Čačića ponizio u Maksimiru i svladao 4:0.

'To mi je najgori poraz ikad, nadam se da neće biti gorih. Bilo nam je teško, ali u životu treba gledati naprijed, koristiti lekcije da bi u budućnosti bio bolji. Svaka utakmica ima svoju priču. Nastojiš naučiti iz svega, nekad moraš iz svojih grešaka. Nadam se da ćemo biti puno ozbiljniji i da ćemo iskoristiti momente kada budemo dominirali, a kada Dinamo bude dominirao da ćemo biti stabilni u obrani', rekao je u najavi utakmice Hajdukov trener Ivan Leko.

  • +17
NK Gorica - NK Hajduk, SuperSport HNL, 26.4.2023. Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Hajdukov trener nije skrivao kakve probleme ima u momčadi, odnosno otkrio na kojeg igrača ipak neće računati.

'Neki igrači su se vratili. Imamo dugo internih problema. Lijepo smo trenirali s ovima koji su tu. Vidim dobar fokus i motivaciju kod igrača. Velike utakmice su za velike igrače, velike momčadi. Sve je tu da bi se odigrala dobra utakmica. Imat ćemo dovoljno igrača i kvalitete da bi pobijedili. Luka Vušković ne može. Vratio se iz Švicarske nespreman, vidjet ćemo kad će se oporaviti. Nedostajat će nam Benrahou. On je u zadnje vrijeme među tri naša najbolja igrača, ali njegov izostanak prilika je za nekog drugog', rekao je Leko, ali i najavio da želi Modrima uskratiti veselje na poljudskom travnjaku.

'Puno ljudi, pun stadion, izvanredan teren, naš je fokus na nogometu da pokušamo našim navijačima pokazati da smo dobri i ozbiljni i da ih pokušamo pobijediti'.

Dinamo je prije par tjedana zamijenio trenere, te u zadnje četiri utakmice Modre vodi klupska igračka legenda, Igor Bišćan. Uoči puta u Split, Bišćan je potvrdio da još nikad nije osjetio slast pobjede protiv Hajduka na Poljudu. No, to ne znači da na splitskom stadionu nikad nije pobijedio.

Ovog puta za slavlje Dinamu je dovoljan i remi, ali sigurni smo da Bišćan ne misli loviti 'nulu'.

'Derbi je derbi. To je naša najveća utakmica, a ovaj će biti poseban jer imamo priliku potvrditi naslov prvaka na Poljudu, iako o tome, moram priznati, uopće nismo razgovarali. Pripremali smo se za tu utakmicu kao i za svaku drugu. Očekujem sve ono što derbi nosi, puno želje, emocija i tenzija na terenu. Ta utakmica će biti drukčija od ostalih otkako sam ovdje. Hajduk će napraviti sve da nam ne dopusti da proslavimo naslov na Poljudu'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Igor Bišćan i Ivan Leko su ista generacija. Leko prolazi kroz teške dane u Hajduku...

'Nikome nije jednostavno ni u Splitu, ni ovdje u Dinamu, no Leko je dobitak za hrvatski nogomet. Takve ljude moramo podržati, posebno mi kolege, ali i navijači i javnost koji moraju imati malo više strpljenja s obzirom na to o kakvom se treneru radi'.

Derbi, kako je Bišćan ranije i rekao, donosi posebne tenzije na terenu.

'Treba uzeti u obzir sve tenzije i biti spreman za njih. Mi iskusniji, koji smo to prošli kao i puno igrača u momčadi, ćemo sigurno pomoći mlađim igračima, čak i juniorima, koji to nikad nisu prošli. To je sve dio nečijeg talenta, važno je koliko brzo se prilagođava novim situacijama i tu nema previše tolerancije. Moraš stalno biti u kontroli, kontrolirati se u svim situacijama bez obzira na okolnosti jer ti to povećava šansu za uspjeh u nogometu', zaključio je Dinamov trener.