ODRŽALI PROMOCIJU

Gdanjsk i Poznan u iščekivanju hrvatskih navijača

22.03.2012 u 18:19

Bionic
Reading

Poljski veleposlanik u Zagrebu Wieslaw Tarka, te gradonačelnici Poznana i Gdanjska Ryszard Grobelni i Pawel Adamowicz, gradova u kojima će igrati hrvatska nogometna reprezentacija tijekom skorašnjeg europskog prvenstva, održali su u zagrebačkom hotelu Westin promociju EURO-a 2012

Gradonačelnici su predstavili svoje gradove, te pružili niz korisnih informacija koje će hrvatskim navijačima omogućiti što bolje snalaženje tijekom EURO-a. Od informacija o infrastrukturi, smještaju, prometnim vezama, te nizu dodatnih sadržaja koje će Poznan i Gdanjsk nuditi tijekom lipnja i srpnja. Zanimljivo, oba grada na svojim službenim internetskim stranicama (www.poznan.pl/uefaeuro2012 i www.uefaeuro2012.gdansk.pl) nude niz zanimljivih informacija na hrvatskom jeziku. No, osim gradova, ova je promocija iskoruištena i za predstavljanje još dvije važne 'platforme' - a to su polishpass.pl, preko jkoje se mogu kupovati karte za prijevoz, tražiti smještaj te polishguide.pl, koji turistima i navijačima daje još pregršt korisnih informacija.

'Poznan i Gdanjsk su najbolji gradovi za organizaciju u Poljskoj što se tiče infrastrukture i popratnih sadržaja', istaknuo je veleposlanik Tarka dodavši kako svake godine pola milijuna Poljaka dolazi na Jadran.

'Sada je prilika da veliki broj Hrvata posjeti našu zemlju', poručio je poljski veleposlanik.

Prve dvije utakmice 'vatreni' će igrati u Poznanu na stadionu Municipal čija je izgradnja stajalo oko 200 milijuna eura. Protiv Irske 10. lipnja, a četiri dana kasnije protiv Italije. Predstavljajući Poznan koji ima oko 550.000 stanovnika, gradonačelnik Adamowicz je istaknuo kako je to drugi gospodarski centar u zemlji nakon Varšave. Poznat je i kao sajamski grad koji se ponosi svojim 'ekonomskim standardom'. Zbog prvenstva je obnovljena i proširena zrakoplovna luka, te izgrađen novi željeznički kolodvor, a gradski stadion je bio prvi gotov sportski objekt za EP. Poznan je i grad s najviše pivnica u Poljskoj, a njegovo ime znači 'Onaj koji je prepoznat'.

Posljednju utakmica u skupini hrvatska reprezentacija će protiv svjetskih i europskih prvaka Španjolca 18. lipnja u Gdanjsku, starom lučkom grad na Baltičkom moru, na sjeveru Poljske. Najvažnija je to poljska luka, no s okolicom je poznat i po odličnoj turističkoj ponudi i hotelima. Brojna obilježja i velik izbor za aktivan odmor te prirodne atrakcije koje uključuju 23 kilometra pješčanih plaža, čine Gdanjsk atraktivnim odredištem za odmor više od pola milijuna turista svake godine.

Zanimljivo, u Gdanjsku je započeo II. svjetski rat. Grad je tijekom rata razoren. No, gotovo cijeli povijesni centar je kasnije obnovljen. Valja napomenuti da se baš u Gdanjsku počelo raspadati Sovjetsko carstvo, i to kad je Lech Walesa preskočio ogradu brodogradilišta, organizirao Solidarnost i proglasio opći štrajk.

Na pitanje strahuju li Poljaci od ponašanja hrvatskih navijača, oba su gradonačelnika naglasila kako ne očekuju nikakve incidente.

'Ne postoje navijači koji su samo dobri, no većina incidenata je vezana uz klubove, a ne reprezentacija. Ekipe koje igraju u našim gradovima nemaju neke repove, povijesne sukobe ili incidente. Očekujemo odličan nogomet, zabavu i sjajnu atmosferu', kazao je gradonačelnik Poznana Grobelni, ali i dodao kako je pitanje sigurnosti jedno od najvažnijih u organizaciji natjecanja.

'Spremni smo na sve. Sigurnost svih sudionika prvenstava je jedna od najvažnijih stvari. Uskoro će hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova potpisati ugovor o suradnji s poljskim kolegama, a hrvatski MUP će u Poljsku poslati 16 hrvatskih policajaca', kazao je Grobelni.