PRIČA S NASLOVNICA

Gastarbajteri haraju travnjacima Bundeslige

10.12.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Nogometaši s prostora bivše Jugoslavije trenutno su u trendu u Bundesligi. Bilo da se radi o Ibiševiću, Petriću, Subotiću, Šimuniću ili Misimoviću - jedan za drugim nižu uspjehe na njemačkim prvoligaškim terenima

Među 15 najproduktivnijih napadača Bundeslige, računajući postignute golove i asistencije, čak je sedam igrača čije se prezime završava na 'ić'. Deutsche Welle pozabavio se upravo tom tematikom, ističući kako su igrači s prostora bivše nam države ne samo izuzetno popularni, već i vrlo produktivni ove sezone na travnjacima prestižne Bundeslige.

Zvjezdan Misimović (Wolfsburg), igrač koji je odrastao u Münchenu i koji je izobrazbu stekao u Bayernovoj juniorskoj školi najefikasniji je dodavač posljednjeg pasa pri postizanju gola - ima devet asistencija. Sarajlija Edin Džeko (Wolfsburg), dijete Željezničara i Grbavice, ima na računu pet golova i sedam asistencija. Ispred njega je Sejad Salihović (Hoffenheim) - s četiri gola i osam asistencija.

Bosansko čudo iz Hoffenheima

Najbolje ocijenjeni igrač u njemačkom sportskom tisku je golgeter 'čuda iz Hoffenheima' i vodeće ekipe prvenstva, Vedad Ibišević. 'Njegov gol protiv Bajerna je u stilu legendarnog Gerda Müllera: okrenut golu leđima, brz okret i topovski udarac', to o mladom Bosancu piše magazin Kicker ispod fotografije na kojoj se vidi kako Ibišević 18. put trese protivničku mrežu. Njegov klupski kolega Sejad Salihović je peti po učinku, odmah iza Obasija i Riberyja, prvog asa Bayerna i najboljeg francuskog nogometaša, a tek onda slijedi Brazilac Augusto iz Leverkusena.

Vedad Ibišević trenutno je prvi strijelac Bundeslige

Na posljednjoj utakmici u Kölnu, HSV iz Hamburga je pobijedio domaće s dva gola Mladena Petrića. Ovaj hrvatski reprezentativac je rodom iz Posavine, iz Dubrave kod Brčkog. Odrastao je u Švicarskoj. Bio je to njegov sedmi gol u prvenstvu, dok je četiri puta asistirao. Petrić je na desetom mjestu 'scorer-liste' njemačkog sportskog lista Kicker.

Nakon utakmice u Kölnu Petriću smo rekli: 'Mladene, igrači iz naših krajeva su očito u trendu?' 'Da, izgleda da smo svi malo u trendu. Mislim da to nije super samo za nas, nego i za Hrvatsku, Bosnu i ostale ljude, jer mi dobro predstavljamo naše zemlje', potvrdio je mladi Hrvat. Petrić dodaje da je kao mali dečko često provodio Božić u Bosni, jer tamo još uvijek ima rodbine.

Hrvatski golgeter iz Bosne

Na protivničkoj strani, za kelnsku momčad, gol je pogodio Milivoje Novaković, Slovenac, također bosanskih korijena, iz Ugljevika. On je u neefikasnom Kölnu sam postigao deset golova - praktično dvije trećine svih zgoditaka svog tima! Na Kickerovoj listi Novaković je na dvanaestom mjestu.

Željko Petrović, nekadašnji igrač Budućnosti iz Podgorice i zagrebačkog Dinama, potom igrač u Nizozemskoj i u Japanu, danas je pomoćni trener Hamburga, desna ruka Martinu Jolu. O nogometašima s prostora bivše Jugoslavije Petrović kaže da su to mahom fenomenalni igrači i dodaje: 'Naši igrači imaju urođeni smisao za igru. Kada mladi stignu u europske klubove i nauče poštivati obaveze, prije svega trčati i ispunjavati taktičke ideje, postaju zvijezde. Ibišević mi se posebno dopada, kao i Džeko. Ovaj posljednji je nuđen u Belgiji i Nizozemskoj za samo 50.000 eura. Nisu ga dobro procijenili, što je učinio trener Wolfsburga. Vidite kako lako Petrić daje golove. Naša je sreća što smo ga uspjeli dobiti. On i Olić su mi postali kao sinovi.'

Josip Šimunić i dalje je stup obrane berlinske Herthe

'Joe' među najboljima u ligi

Josip 'Joe' Šimunić, stoper berlinske Herthe, podrijetlom je iz jednog sela između Kiseljaka i Fojnice u BiH, gdje je s roditeljima napravio novu kuću. Hrvatski reprezentativac je deseti na listi najbolje ocijenjenih igrača proteklih 17 kola Bundeslige. Marko Pantelić, također iz Herthe, nekada nestašni dečko koji je promijenio mnogo klubova, već nekoliko sezona je neprikosnoveni golgeter u Berlinu. Trenutno ga traže engleski klubovi i vjerojatno će otići na Otok. Hertha ne može platiti četiri milijuna eura po sezoni, plaću koji želi taj Srbin.

Neven Subotić, 'Amerikanac', podrijetlom iz Kulaša kod Prnjavora, u dresu Borusije iz Dortmunda postigao je kao branič čak pet golova. Marko Marin iz Bosanske Gradiške u dresu Borusije iz Mönhengladbacha je postao i njemački reprezentativac.