tužna sudbina

Gasi se balkanski velikan: 26 puta su bili prvaci, nikada nisu ispali iz lige, došli su do četvrtfinala Kupa UEFA, ali protiv korone ne mogu

05.05.2020 u 13:23

Bionic
Reading

Levski iz Sofije je pred bankrotom zbog velike krize koja ih je pogodila zbog pandemije koronavirusa

Jedan od najvećih balkanskih klubova je pred gašenjem. Koronavirus bi mogao ugasiti još jedan sportski kolektiv. Zbog krize koja je uslijedila zbog pandemije Levski iz Sofije je na izdisaju. Bugarski mediji pišu kako bi klub mogao već kroz 10 dana proglasiti bankrot.

Da je situacija alarmantna pokazuje i potez ključnih ljudi u klubu. Generalni direktor Pavel Kolev, sportski direktor Ivajlo Petkov i trener Petar Hubčev su podnijeli ostavke koje bi 13. svibnja trebale biti prihvaćene. Hubčev navodno još od siječnja radi besplatno, a ostavku su sva trojica odlučili podnijeti kako ne bi bilo opterećenja na klupsku blagajnu.

Levski su 24. svibnja 1914. osnovali studenti kao nogometnu sekciju sportskog kluba Levski koji je ime dobio po Vasilu Levskom, bugarskom revolucionaru i nacionalnom heroju. Klub je čak 26 puta bio prvak Bugarske i jedini je bugarski klub koji nikada nije ispao u drugu ligu.

Na međunarodnoj sceni se može pohvaliti da je pet puta bio u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova i jednom u četvrtfinalu Kupa UEFA. Dva puta je bio u finalu Balkanskog kupa, a 2006. godine je postao prvi bugarski klub koji je ušao u grupnu fazu Lige prvaka. Na nađe li uskoro investitora, zatvorit će svoja vrata...