NADAL JE SVOJE OBAVIO

'Furija' igra žmirećki, nedostaje samo Torres

07.07.2010 u 08:40

Bionic
Reading

Prije dvije godine Rafael Nadal je osvojio Wimbledon, a 'furija' je španjolsku euforiju upotpunila osvajanjem nogometnog Eura. Sada je teniski maratonac ponovio radnju i čeka se novi odgovor Ville, Xavija, Inieste i uigranog pirinejskog društva

U odnosu na Aragonesov sastav koji je pokorio Stari kontinent, ova Španjolska doživjela je manje promjene. Promijenjen je sustav, ali osam prvotimaca ostalo je u prvih 11. To je u današnjem nogometu ključno, momčad koja žmirećki odigrava akcije uvijek je glavni pretendent na vrhove.

Na poziciji stopera Marchenu je zamijenio Pique, preostali dio bedema ostao je isti. Umjesto tadašnjeg veznog osigurača Senne, veliku priliku dobio je Xabi Alonso, a umjesto tadašnjeg lijevog krila Davida Silve rošadom na terenu u sastavu je nova Barcina zvijezda Busquets.

Ova momčad još je svježija, fizički moćnija i veća je koncentracija igrača Barcelone, što daje dodatnu dimenziju ionako vrhunskoj uigranosti. Villa je ponovno u formi i treće prvenstvo u nizu (uz Kup konfederacija) mogao bi završiti kao najbolji strijelac.

Međutim, imaju jedan veliki problem. Fernando Torres izgleda potpuno odsutno, Liverpoolov napadač nije nikakva enigma za protivničke braniče, uz manje probleme njegovi pokušaji uspješno saniraju svi protivnici. Ali, koji će to frajer ostaviti Torresa na klupi?

Zapet kao puška čeka drugi Fernando, Bilbaovo dijete Llorente koji je ove sezone u Kupu UEFA zabio osam golova. Redovito ulazi s klupe i ostavlja bolji dojam od slavnog imenjaka, ali također ga ne ide gol. Da je njegovo ime na popisu strijelaca, bio bi sasvim izgledan za prvi sastav protiv Njemačke. Ovako, teško.

Njihov najpoznatiji navijač Manolo zbog upale pluća otišao je kući i po prvi puta nakon 1982. neće 'furiju' bodriti uživo. Mogao bi propustiti klasik, jer sjajno šablonizirana Španjolska sudara se s potpuno atipičnim 'elfom'. Njihove kombinacije ispadaju iz domene štreberskih i svaki krivi korak u obrani Španjolske mogao bi Casillasu donijeti probleme.

Prvi dvoboj na turniru su izgubili, ali šamar od Švicarske ih je na vrijeme prizemljio i od tada nižu samo pobjede. Ostaje dojam da još imaju golem prostor za napredak u igri, prvenstveno kroz Fernanda Torresa, i ako Del Bosque u ostatku tjedna uspije ukomponirati zlatni mozaik koji ima, Nadal bi opet mogao pasti u drugi plan.

Samo su Njemačka i Francuska u istom trenutku držale i europsku i svjetsku krunu u istom trenutku. Popis bi se u nedjelju mogao proširiti.