borba za finale

Francuz na nizozemskoj klupi osjetio snagu hrvatskih rukometašica, pa sada širi negativu: Da postoji ograničenje, one ne bi ni bile na Euru

18.12.2020 u 11:53

Bionic
Reading

Ovog petka na rasporedu rukometnog Eura utakmice su polufinala, a u prvom od 18 sati, igrat će Hrvatska i Francuska. Hrvatice su najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela turnira, koje su u skupini pobijedile i aktualne svjetske prvakinje, Nizozemke, a na čijoj klupi sjedi Francuz Emmanuel Mayonnade

Rukometni svijet pomalo je u šoku, jer među četiri polufinalista europskog prvenstva za rukometašice pojavila se i Hrvatska, reprezentacija koja je zadnja dva prvenstva okončala na posljednjem mjestu.

Naravno, sada se u Francuskoj, koja brani naslov europskih prvakinja, ipak puno više pažnje posvećuje Hrvaticama, pa je u najavi polufinala izjavu za L'Equipe dao i Francuz Emmanuel Mayonnade, inače izbornik Nizozemske.

'Hrvatice su obrambeno jako dobre. Disciplinirane. Mogu ponuditi 6-0 obranu ili 3-2-1. Vrlo su kompaktne, agresivne i jako organizirane', pohvalio je Mayonnade ovaj dio igre naših cura, ali onda okrenuo na onu, po njegovom mišljenju, lošiju.

'Ako bi u napadu postojalo ograničeno vrijeme kao u košarci, one ne bi ni izborile ovo natjecanje jer jako, jako dugo zadržavaju loptu i koriste što suci toleriraju takav stil tijekom cijelog natjecanja. Kada smo igrali protiv njih (op.a. u toj utakmici Hrvatska je pobijedila Nizozemsku 27:25), često sam pomislio da će im oduzeti loptu, no one bi zabijale u posljednjim sekundama akcija'.

Tijekom cijelog turnira golmanica Tea Pijević veliki je problem hrvatskim suparnicama, a blistala je i protiv Nizozemki. Međutim, prema mišljenju francuskog trenera, ovog petka neće imati odgovor na francuski napad.

  • +12
Hrvatska - Nizozemska; EP rukometašica, 6.12.2020. Izvor: Profimedia / Autor: BO AMSTRUP / AFP / Profimedia

'Ona može vrlo brzo prouzročiti glavobolje suparničkim igračicama. Vrlo neobično brani. Stoji vrlo blizu gol-linije, i kada je krene, cijeloj ekipi dobro ide. Međutim, ne vjerujem da će biti uspješna protiv Francuske zbog karakteristika igračica koje imaju (krila i pivoti). Jedan od razloga zbog kojeg je Tea došla do izražaja jest i činjenica da je se nema vremena analizirati. Igrali smo protiv Srbije 5. prosinca u 20.30, a protiv Hrvatske već idućeg dana u 18 sati. Razgovarali smo o Tei minutu uoči utakmice', poručio je izbornik Nizozemske pa nahvalio Ćamilu Mičijević, koju pozna kroz njezine igre u Metzu.

'Nije igrala dvije godine zbog ozljede koljena i zaista je potrebna velika snaga volje i karaktera da se vratiš ovako dobar. U reprezentaciji se 90 posto stvari priprema upravo za nju. Vidimo da preuzima stvari u svoje ruke. Ona je zlatna osoba, vrlo duhovita, često zbija šale na vlastiti račun. U hodnicima hotela u Koldingu moglo se čuti samo nju', otkrio je Mayonnade pa zaključio:

'Francuska se treba čuvati Hrvatske, jer njezine se dosadašnje rezultate treba shvatiti ozbiljno'.