FIFA_SP_2018.svg

ČVRSTA UTAKMICA

Francuska prvi polufinalist; komična pogreška golmana dotukla Urugvajce

Bionic
Reading

Prvi polufinalist Svjetskog prvenstva u Rusiji je Francuska koja je svladala Urugvaj 2:0 golovima Varanea i Griezmanna

Francuska je uoči World Cupa slovila za jednog od najvećih favorita da ode do kraja, a ona to potvrđuje i na terenu. 'Galski pijetlovi' možda ne igraju lepršavo, ali djeluju toliko moćno i čvrsto da izgleda kao da rutinski ruše pred sobom sve prepreke iako ni ovoga puta nije bilo lako.

Čak ni nezgodni Urugvaj, koji je izbacio europskog prvaka Portugal, nije mogao nauditi Deschampovom stroju koji je nemilosrdno kaznio njihove pogreške.

  • +43
SP 2018., četvrtfinale: Urugvaj - Francuska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Očekivala se je tvrda utakmica, to smo i dobili, bilo je puno prekršaja i prekida, a sve je dobro završilo za Francuze koji su i dalje u lovu na svoj drugi naslov u povijesti. Podsjećamo, prvi su uzeli prije 20 godina kada su bili domaćini, a na tome putu su u polufinalu srušili Hrvatsku (2:1).

Francuska je bila favorit i prije početka utakmice, a taj je status bio još izraženiji kada se saznalo kako Urugvaj ne može računati na svog sjajnog napadača Edinsona Cavanija koji se nije uspio oporaviti od ozljede mišića koju je zadobio u susretu osmine finala protiv Portugala.

Ipak, početak utakmice protekao je u dominaciji Urugvaja koji je u prvih pet minuta stvorio dvije zanimljive situacije pred francuskim vratima, ali nisu uspjeli konkretnije zaprijetiti Llorisu. U prvih pola sata utakmice jedinu pravu priliku za pogodak stvorila je Francuska kada je Giroud u 15. minuti uspio glavom prebaciti loptu do Mbappea, no mladi je napadač reagirao izrazito loše u situaciji kada je neometan na sedam-osam metara od gola odlučio odmah pucati prema vratima. Pogrešno je procijenio trenutak kada skočiti i loptu je poslao daleko preko gola.

Prvi udarac u okvir gola na utakmici dogodio se tek u 35. minuti kada je Betancur pucao s vrha kaznenog prostora, no njegov pokušaj Lloris je lagano obranio.

Francuska je povela iz svog prvog, a pokazat će se i jedinog udarca u okvir gola u prvih 45 minuta. Betancur je neoprezno srušio Tolissoa na desnoj strani francuskog napada, Griezmann je uputio odličan centaršut na 10-ak metara metara gdje je Varane u skoku odlično prebacio loptu u suprotni kut nemoćnog Muslere.

  • +46
SP 2018., četvrtfinale: Urugvaj - Francuska (navijači) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Urugvaj je najbolju priliku za poravnanje propustio samo četiri minute potom. Tada je južnoamerički predstavnik izborio slobodni udarac iz slične situacije kao i Francuska kod pogotka, u kaznenom prostoru najviše je skočio Caceres, ali njegov udarac u sam donji desni kut Lloris je uspio zaustaviti da bi urugvajski kapetan Godin odbijenu loptu sa samo metra udaljenosti od gola poslao u vanjsku stranu mreže.

Na kraju prvog dijela utakmice Urugvaj je imao četiri udarca u okvir gola, a Francuska jedan, no u prednosti je bila Francuska.

Susret je praktički odlučen u 61. minuti kada je kardinalno pogriješio inače pouzdani urugvajski vratar Fernando Muslera. Njemu je ne odviše jak udarac Griezmanna sa 20-ak metara koji je išao po sredini gola prošao kroz ruke i završio u mreži.

Usprkos velikom trudu, Urugvaj do kraja utakmice nije uspio složiti niti jednu opasnu situaciju pred francuskim golom te su 'galski pijetlovi' izborili plasman među četiri najbolje selekcije u Rusiji.

Za svoje treće finale u povijesti aktualni europski doprvaci će se boriti 10. srpnja u Sankt Peterburgu protiv pobjednika četvrtfinalnog dvoboja Brazila i Belgije koji je na rasporedu večeras u Kazanju, s početkom u 20 sati.

URUGVAJ: Muslera - Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt - Nandez (Urretaviscaya, 73), Torreira, Vecino, Bentancur (C. Rodriguez, 59) - Suarez, Stuani (Gomez, 59)

FRANCUSKA: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Kante, Pogba - Mbappe (Dembele, 88), Griezmann (Fekir, 90+3), Tolisso (Nzonzi, 80) - Giroud

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal