košarkaški talenti

[FOTO] Zbog dva mlada Hrvata, o kojima svi govore, NBA skauti ne propuštaju utakmice srpske hit momčadi; mnoge su iznenadile riječi njihova trenera

05.10.2021 u 11:36

Bionic
Reading

Mladi hrvatski košarkaši Karlo Matković i Matej Rudan predstavili su se, u Draženovu domu protiv Cibone, zagrebačkoj publici u dresu srpskog kluba Mega Basket. A zanimljivo je bilo čuti što o mladim Hrvatima kaže njihov trener Vladimir Jovanović

Sjajna košarkaška predstava mladih momčadi Cibone i Mega Basketa odigrana sinoć u Draženovom domu u sklopu 2. kola regionalne ABA lige, koja je završila pobjedom zagrebačke momčadi 89:84 izborene u produžetku, imala je svoje produžetke na konferenciji za novinare.

Ugodnoj atmosferi punoj međusobnog respekta svojim je riječima pridonio i trener gostujuće ekipe, imenjak i prezimenjak Ciboninog trenera, Vladimir Jovanović pohvalivši igru hrvatskog dvojca u redovima svoje momčadi.

'Nismo se najbolje snašli na Ciboninu obranu s preuzimanjem. U produžetak smo ušli s igračima opterećenim povećanom minutažom, a uz to smo bili bez našeg prvog centra Karla Matkovića. Od igrača koji prošle sezone nisu imali velik prostor u igri on je ponajviše napredovao, jako dobro se razvija. Ima fantastičnu radnu etiku, ne propušta treninge, usredotočen je na timski rad...', hvalio je srpski stručnjak mladog Hrvata u svojim redovima.

  • +2
ABA liga, 2. kolo, KK Cibona - KK Mega Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Matkoviću je 20 godina, visok je 208 cm i jedan je od većih potencijala ABA lige kojemu mnogi predviđaju karijeru u Euroligi ili NBA-u. U redove Mege stigao je iz Cedevite. Protiv Cibone sinoć je bio nadomak double-double učinka (13 poena, devet skokova, dvije blokade).

No on nije jedni hrvatski igrač koji je jučer u Draženovom domu nastupio u dresu Mega Basketa. Vrlo dobru utakmicu odigrao je i Matej Rudan (14 poena, tri trice u samo 13 minuta igre), također dvadesetogodišnjak, iste visine kao i Matković. Rudan - dečko iz Omiša koji je stasao u mlađim kategorijama Cibone - u srpsku hit momčad stigao je iz minhenskog Bayerna.

'Vrijeme provedeno u inozemstvu i činjenica da nije imao odgovarajuću ulogu u igri ostavili su trag na Mateju, ali on jako dobro radi, dobrog je ponašanja i od njega možemo očekivati jako puno u vremenima koja su ispred nas', zaključio je trener Mege Jovanović.

Nije novost to da utakmice Mege ne propuštaju skauti NBA, a dva mlada Hrvata su im posebno zanimljiva. Slučaj Nikole Jokića, koji je kao igrač Mege izabran na NBA draftu sredinom druge runde, bio je veliko upozorenje za sve američke skaute. Iz istog kluba u NBA ligu preselio se hrvatski centar Ivica Zubac, tako da se svi slažu da su Karlo Matković i Matej Rudan u sigurnim rukama.

MVP 2. kola

Cibonin centar Reuvers dominirao, a zanimljiva nijansa svrstala ga je ispred čudesnog Stipčevića

Cibonin 23-godišnji američki centar Nathan Reuvers svojom je predstavom u pobjedi Vukova 89:84 u produžetku protiv beogradske Mege zaradio naslov najboljeg igrača 2. kola ABA lige.

Reuvers je u pobjedu svoje momčadi za 34:07 minuta u igri ugradio 24 koša, 13 skokova, asistenciju i četiri blokade, što mu je donijelo učinak od 36 indeksnih bodova.

Jednak broj bodova imao je i hrvatski internacionalac Rok Stipčević u dresu Krke koja je svladala Mornar 89:80, ali je Zadranin proveo više minuta na parketu (36:48) pa je Reuversu pripao MVP naslov u ovom kolu. Stipčević je ubacio 33 poena pogodivši devet trica iz 10 pokušaja, a imao je i sedam skokova, asistenciju te ukradenu loptu. (Hina)