dugo priopćenje

Cibona poslala otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku Tomaševiću nakon što je najavio da šalje inspekciju u klub; puno su toga napisali…

03.10.2021 u 15:48

Bionic
Reading

Sve je počelo na sjednici Sklupštine Grada Zagreba kada je Mostov zastupnik Tihomir Goluža, kritizirajući gradonačelnika Tomislava Tomaševića, pozvao institucije da uđu u KK Cibona zbog koji se po njegovim riječima loše vodi

Nekoliko dana kasnije oglasila se i Cibona opširnijim priopćenjem u kojem se između ostalog obraćaju upravo gradonačelniku koji je, kako je sam rekao, odlučio poslati inspekciju da preispita trošenje gradskog novca u klubu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'KK Cibona je, nakon niza godina u kojima je neodgovornim financijskim poslovanjem tadašnjih rukovodstava klub doveden na korak do stečaja, provela, sukladno Zakonu o financijskom poslovanju, predstečajnu nagodbu kojom su obveze iz prethodnih razdoblja definirane i prolongirane otplatnim planom na razdoblje od osam godina završetkom kojega očekujemo i potpunu financijsku konsolidaciju kluba. Nakon stupanja na snagu Rješenja Trgovačkog suda o provedbi Predstečajne nagodbe, sadašnje rukovodstvo kluba odgovornim ponašanjem nije dopustilo izlazak izvan okvira financijskih mogućnosti KK Cibona o čemu svjedoči i rješenje Porezne uprave Ministarstva financija o obvezi plaćanja poreza na dobit za prošlu godinu, brodeći pri tome u prilično turbulentnim i financijski vrlo zahtjevnim vremenima (pandemija, potres u Zagrebu, posljedična financijska kriza itd.), koja nam povremeno donose i određene probleme u tekućem poslovanju.

KK Cibona je neovisna sportska udruga građana, potpuno depolitizirana, registrirana u Registru udruga Republike Hrvatske pri Ministarstvu pravosuđa i uprave, sukladno Zakonu o udrugama. Statut KK Cibona u potpunosti je usklađen s navedenim Zakonom i Zakonom o sportu koji su usklađeni s europskom pravnom stečevinom. Potvrdu o predmetnoj potpunoj usklađenosti Statuta izdalo je nadležno upravno tijelo Grada Zagreba u srpnju mjesecu 2021.g.

Sva tijela kluba, kao i svi zaposlenici kluba, djeluju sukladno Statutu i zakonima koji determiniraju njihov rad, o čemu svjedoče svi nalazi nadležnih institucija koje su do današnjeg dana provele nadzore nad radom i zakonitošću poslovanja kluba. Iako je KK Cibona u Hrvatskoj, Europi i svijetu, kao jedan od najvećih sportskih brendova Grada Zagreba, poznata po brojnim sportskim uspjesima, na vrhu kojih su dvije titule prvaka Europe, primarni fokus kluba uvijek je bio i ostat će rad i razvoj mladih kategorija igrača, a time i stvaranje vrhunskih seniora, od kojih su mnogi hrvatski reprezentativci. Samo u zadnjem desetljeću, čak četvorica njih (Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ante Žižić, Ivica Zubac) ostvarili su i ostvaruju zavidne karijere u najjačoj ligi na svijetu (NBA).

S ponosom ističemo, da se upravo u sadašnjoj prvoj momčadi, čiji predani stručni stožer predvodi izvrsni glavni trener Vladimir Jovanović, nalazi nekoliko izuzetnih talenata, od kojih će zasigurno većina ostvariti velike sportske karijere. Osobito naglašavamo da je okosnica tog tima stvorena zahvaljujući nesebičnom radu odličnih stožera omladinskih kategorija KK Cibona, koji su samo u zadnjih nekoliko godina osvojili više od 20 nacionalnih (prvenstvo Hrvatske U15, U17, U19) i međunarodnih trofeja (međunarodni turniri, EJBL liga), na vrhu kojih se posebno dičimo osvajanjem trofeja prvaka regionalne ABA U19 lige, u režiji sada svima poznatih Roka Prkačina, Danka Brankovića i Lovre Gnjidića. Iste 2019.g. prva momčad KK Cibona je nakon niza godina dominacije KK Cedevite u prvenstvu Hrvatske, bez poraza u doigravanju (9-0), dominantnom finalnom serijom (4-0), rekordni 19. put postala prvak Hrvatske.

Nakon protekle sezone, koju u rezultatskom sportskom smislu ne možemo smatrati uspješnom, iako smo bili najbolje plasirani hrvatski klub u ABA regionalnoj ligi, zahvaljujući nastavku primarne orijentacije na mlade igrače te angažiranjem glavnog trenera, čija je jedna od najboljih odlika upravo rad s mladim igračima, KK Cibona je od početka priprema, u kojima je aktivan doprinos dao i naš legendarni počasni predsjednik gospodin Mirko Novosel, od 2. kolovoza do danas odigrala deset utakmica, od kojih je ostvarila pobjedu u njih devet, sa samo jednim porazom te pri tome osvojila i jaki međunarodni turnir Liburnia kup u Opatiji (Partizan, Pesaro, Cedevita Olimpija). Nesumnjivo je to primarni uspjeh stručnog stožera i igrača prve momčadi, ali i plod stvorenih uvjeta za uspješan rad od kojih posebno ističemo ispunjenje financijskih obaveza prema igračima i stručnom stožeru za proteklu sezonu, kao i za dosadašnji dio započete sezone.

  • +32
Cibona predstavila nove dresove za sezonu 2021/2022. HT Premijer lige Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Klik-Kid / Cibona

Prepoznavši napore i viziju razvoja kluba, s posebnom zahvalnošću ističemo zadržavanje svih dosadašnjih sponzora Kluba, osim Zagrebačkog Holdinga i Turističke zajednice Grada Zagreba, kojima najsrdačnije zahvaljujemo za dosadašnju suradnju, na čelu s Erste bankom te ponovni ulazak tri najveća podupiratelja kluba iz njegovih najslavnijih dana, tvrtki Franck, Badel 1862 i Kraš, kao i najavu još nekoliko uglednih tvrtki iz Hrvatske i Europe, čiji dolazak u obitelj KK Cibona očekujemo u najskorijem razdoblju.

Posebno zahvaljujemo Gradu Zagrebu na svoj dosadašnjoj pomoći kroz protekla tri desetljeća neovisne Republike Hrvatske, te izražavamo vjeru da ta pomoć neće izostati ni u narednom razdoblju.

KK Cibona će naravno i u 2022.g. aplicirati na javne natječaje Grada Zagreba iz domene financiranja programa javnih potreba u sportu i vrhunskog sporta za klubove nositelje kvalitete, uvjereni pri tome da nitko u ovom trenutku ne može znati ishod, a još manje utjecati na rad neovisnog povjerenstva koje će u 2022.g. odlučivati o raspodjeli navedenih sredstava.

Pozivamo sve navijače, članove i simpatizere Košarkaškog kluba Cibona da potporu svom voljenom košarkaškom klubu iskažu bodrenjem naše nikad mlađe momčadi, na svim narednim utakmicama, počevši već od susreta s klubom Mega basket, 4. listopada .2021.g. u košarkaškom centru Dražen Petrović s početkom u 18 sati', piše u priopćenju.

  • +9
3. kolo HT Premijer lige: KK Cibona - KK Gorica, 1.10.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL