preko trnja do zvijezda

[FOTO] Tko je Ivo Grbić? Hajduk ga se odrekao, a on je postao najskuplji hrvatski golman; sad se vraća na Poljud kao nova jedinica 'vatrenih'

14.11.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Izbornik Zlatko Dalić se prije utakmice protiv Malte odlučio 'kockati' te u prvih 11 'vatrenih' ubacio novog golmana, uz to i debitanta! Ivo Grbić (25) je zauzeo mjesto Dominika Livakovića u odlučujućim utakmicama borbe za plasman na SP 2022. Na Malti je Grbić svoj dio posla odradio sjajno, ali pravi će izazov biti Rusija, na njegovom Poljudu gdje nikad nije dobio pravu priliku

U ljeto 2020. godine Ivo Grbić (25) je proživljavao najbolje trenutke u svojoj dotadašnjoj karijeri. Bio je kraj kolovoza, a on je u senzacionalnom transferu prešao iz zagrebačke Lokomotive u madridski Atletico.

I ne samo što je izravno iz Hrvatski Telekom Prve lige stigao u redove jednog od najboljih i najjačih svjetskih klubova, već je i postao najskuplji hrvatski golman svih vremena! Cijeli Grbićev transfer u Atletico procijenjen je na oko 6 milijuna eura (sa svim bonusima i postotkom od buduće možebitne prodaje), a Lokomotiva je za njega dobila čak 3,5 milijuna eura odštete! Nikad niti jedan golman za toliki novac nije otišao iz naše lige.

Pa kako je to uspjelo tako mladom golmanu? Golmanu koji je u ljeto 2018. godine morao napustiti Poljud - nakon što je samo 10 puta službeno stao na gol 'bilih' - jer struka Hajduka, po tko zna koji put, nije prepoznala talent...

Srećom, prepoznali su ga u Lokomotivi, pa je Ivo Grbić u samo dvije godine - zahvaljujući sjajnim partijama na golu 'lokosa' s Kajzerice - doslovno izrastao u jednog od najtraženijih svjetskih golmana! Ono što je propustila 'struka' Hajduka i tadašnje klupsko vodstvo, prepoznali su skauti PSG-a, Manchester Cityja, Bayerna, ali i Atletico Madrida.

'Sad ne žalim za ičim. Istina, bio sam tužan kada sam išao iz Hajduka, jer dao mi je puno toga. Najzaslužniji je za sve što sam napravio', prisjetio se nedavno Ivo Grbić i dodao:

  • +18
Malta - Hrvatska, kvalifikacije za SP u Kataru 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Matthew Mirabelli / AFP / Profimedia

'Hajduk me plasirao na veliku scenu. Hajduku sam najzahvalniji na svijetu. To je moj klub i grad. Nisam ostvario sve što sam sanjao, možda nisam ni bio dovoljno dobar za to. Išao sam okolnim putem. Zahvalan sam i Lokomotivi, ali Hajduk me odgojio kao osobu i igrača.'

Odradio je Grbić tako dvije sjajne sezone u redovima 'lokosa', ukupno je branio na 74 utakmice u kojima je primio 79 golova, ali je čak 22 puta mečeve završavao 'čiste mreže', da nije primio gol. A sezona 2019./2020. bila je fenomenalna za Lokomotivu koja je završila kao doprvak te izborila kvalifikacije za Ligu prvaka. No, 'lokosi' su tog ljeta doslovno rasprodali tu fenomenalnu ekipu, a baš je Ivo Grbić bio najsjajniji eksponat i posao 'stoljeća' momčadi s Kajzerice.

Tako je Ivo, u senzacionalnom transferu, završio u Madridu! Kod trenera Diega Simeonea, kao pričuva trenutno jednom od najboljih svjetskih golmana, Janu Oblaku.

'Nakon što sam potpisao ugovor, bio sam silno ponosan. A znam i da je moj pokojni otac Josip gore na nebu vrlo ponosan na svog sina, uvijek je vjerovao u mene i hrabrio me', emotivan je bio Grbić nakon što je s 'rojiblancosima' potpisao ugovor na četiri godine.

Bilo je već tada jasno da će teško izboriti priliku pored Jana Oblaka, no Ivo je bio spreman na sve. I već je u prvoj sezoni u Madridu osvojio naslov prvaka iako je samo jednom stao na gol Atletica, u Kupu kralja. I nije primio gol...

Ljeto 2021. ponudilo mu je priliku novi početak, Grbić je zatražio transfer ili odlazak na posudbu. Atleticu je situaciju olakšala činjenica da su za njega zainteresirani bili španjolski klubovi Granada i Valencija te dva engleska prvoligaša. Uz njih, najkonkretniji je na kraju ispao aktualni francuski prvak Lille.

  • +19
Hrvatska nogometna reprezentacija, trening pred utakmicu s Rusijom na Poljudu, 13.11.2021. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Ovo je velika šansa za mene. Namjeravam dati sve od sebe kako bih pomogao momčadi', rekao je Grbić nakon što je stigao na jednogodišnju posudbu.

'Ovo je sada sezona mojih snova, povukao sam riskantan potez, otišao sam u Lille, stvarno vjerujem u sebe. Kad sam dolazio u klub, znao sam da su osvojili prvenstvo lani. Znao sam da će biti puno teže ove sezone, kao što i je. U Francuskoj nismo dovoljno dobri, ali popravit ćemo se. U Ligi prvaka protiv najvećih igramo dobro. Imamo dosta potencijala i možemo puno. Što se tiče mene, mogu biti prezadovoljan i s kontinuitetom ću biti sve bolji i bolji. Iz utakmice u utakmicu imam sve više samopouzdanja', ustvrdio je Ivo nakon što je stigao na okupljanje reprezentacije.

Do sada je za Lille 12 utakmica u svim natjecanjima, primio je 12 golova, a tri je puta sačuvao čistu mrežu. Lille bolje igra u Ligi prvaka nego u francuskom prvenstvu. U najelitnijem nogometnom natjecanju imaju dva remija, poraz i pobjedu, a Grbić je tek u prošlom kolu primio prvi gol iz igre (dva je ranije primio iz penala!), a koliko je dobro branio najbolje govori podatak da je izabran u najbolju momčad 3. kola Lige prvaka! Uz njega su tu svoje mjesto našli Mo Salah (Liverpool), Pique i Alba (Barcelona), Jorginho (Chelsea), Mahrez (Manchester City), Vinicius Junior (Real)...

Bez obzira na sve sjajne partije ove sezone, Ivo Grbić sigurno nije ni sanjao da će debitirati na golu 'vatrenih' u prvoj od dvije odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za plasman na SP 2022. godine. Ali, izbornik Zlatko Dalić 'gurnuo' ga je u vatru protiv Malte.

'Sanjao sam cijelu karijeru i radio za ovaj debi. Emocije sam pokušao maknuti sa strane i koncentrirati se na pomoć ekipi. Trebali su me osjetiti na golu i dobiti samopouzdanje što je jako važno u ovom trenutku', rekao je Grbić nakon utakmice te istaknuo:

'Sve što sam sanjao u karijeri sada se ostvarilo, ali nije gotovo, imamo još i jako tešku utakmicu s Rusijom.'

'Skinuo' je tako Ivo Grbić s gola u posljednje vrijeme ne previše sigurnog Dominika Livakovića. Ne događa se često da debitant upada na gol u odlučujućim utakmicama, no Dalić mu neizmjerno vjeruje.

'Rekli su mi Dalić i Mrmić da branim dobro i da to iz kluba prenesem ovdje. Znaju kakav sam karakter, vjeruju u mene. Bez obzira na to što će sada biti pun Poljud, protiv Rusije neće biti lako. To će biti velika bitka, trebat će biti pametan i strpljiv. Nadam se da ćemo se mi na kraju veseliti', zaključio je Ivo Grbić, nova jedinica 'vatrenih'.