lijepo buđenje

Ivo Grbić nakon debija za reprezentaciju i povratka na Poljud priznao: Bio sam tužan kada sam odlazio iz Hajduka, ali ne žalim za ičim

12.11.2021 u 11:05

Bionic
Reading

Hrvatska je na dominantan način odradila posao na Malti. Pobjedom 7:1 protiv slabašnog protivnika, ali protiv kojeg se morala pokazati ozbiljnost, Dalićevi su izabranici osigurali odlučujući ogled protiv Rusije, izravnog suparnika za prvo mjesto u skupini, a koje osigurava direktan plasman na SP. Taj je dvoboj zakazan za nedjelju od 15 sati u Split. Bit će to prilika i Ivi Grbiću da napokon doživi ovacije na prepunom Poljudu

Golman Ivo Grbić dobio je priliku u jako važnoj utakmici. Debitant, prve minute u reprezentativnom dresu, a imperativ velik. Na svu sreću, i protivnik koji nije bio dorastao Dalićevoj momčadi. Taman da se razbije trema, ali i osjeti u pravoj, službenoj utakmici, kako se 'diše' u reprezentaciji.

A evo što nakon prospavane noći na Malti kaže Ivo Grbić.

'Sanjao sam cijelu karijeru ovaj debi. Jučer sam ušao maksimalno koncentrirano, bila je važna utakmica. Pokušao sam emocije maknuti od sebe i energijom, pričom i pristupom nastojati da me ekipa osjeti na golu i dobije samopouzdanja.', započeo je svoje druženje s novinarima golman Lillea.

Naravno, Grbić je kao dijete Hajduka svoj golmanski put kročio pod paskom Tončija Gabrića.

'Tonči Gabrić je nama svim golmanima poniklima u Hajduku legenda. On je meni, Subi i Kaletu uvijek pričao o svojim uspjesima, Ligi prvaka, reprezentaciji, a sad i ja igram Ligu prvaka i za reprezentaciju. Ne mogu vjerovati da sam došao na njegovu razini, jer Tončija se jednostavno ne može dosegnuti'.

Igrat će se na prepunom Poljudu protiv jakog suparnika. Puno ozbiljnijeg nego je Malta.

'Trebat će koncentracije na Poljudu. Već smo igrali jednu s Rusima, znamo ih. Imamo u stožeru Olića i Ćorluku koji su napravili velike stvari u Rusiji, znaju sve o tim igračima. Odigrat ćemo jednu pametnu utakmicu gdje će nas publika nositi. Bit će to šahovska bitka, stvarno teška utakmica. Imamo velike šanse i želimo izboriti izravan plasman na SP'

Kakav će biti osjećaj istračti pred puni Poljud?

'Normalno da postoji pozitivna nervoza. Za svakog igrača će biti. U Hajduku nisam doživio puni Poljud, ali nadam se da ću u reprezentaciji i da ćemo se nakon utakmice svi skupa veseliti. Bit ću spreman na sve, 300 posto'.

Sezona iz snova? Nakon stažiranja u društvu Jana Oblaka, dogodio se transfer u Lile.

Ovo je sada sezona mojih snova, povukao sam riskantan potez, otišao sam u Lille, stvarno vjerujem u sebe. Kad sam dolazio u klub, znao sam da su osvojili prvenstvo lani. Znao sam da će biti puno teže ove sezone, kao što i je. U Francuskoj nismo dovoljno dobri, ali popravit ćemo se. U Ligi prvaka protiv najvećih igramo dobro. Imamo dosta potencijala i možemo puno. Što se tiče mene, mogu biti prezadovoljan i s kontinuitetom ću biti sve bolji i bolji. Iz utakmice u utakmicu imam sve više samopouzdanja. Nadam se da ću i protiv Rusije dobiti priliku da pomognem ekipi'.

Zadnja linija je prilično rekonstruirana. I uglavnom su to mlađi igrači, od kojih se očekuje da sljedećih godina budu nositelji igre, a vi s 25 godina spadate među starije. Tek je Juranović stariji, on ima 26.

'S Juranovićem sam igrao u B-ekipi Hajduka, s Ćaletom i Sosom u mlađim reprezentacijama. To mi je olakšalo, znao sam ih od ranije, kao i oni mene. Stvarno, ne samo oni nego i igrači s klupe i cijela momčad - imamo odlične mlade igrače i sretnu budućnost'.

Igrali ste protiv PSG-a nedavno, i osjetili ste njihove ubijte napadače. Od koga strahujete u ruskoj selekciji?

'Rusi? Jučer su se raspucali, ali sada će biti puno drugačija utakmica. Ne bih tamo htio izdvajati nikoga. Nisam ni stigao prespavati Maltu, danas se okrećemo pripremi Rusa i ne bih o imenima. Pričao sam s Vlašićem, rekao je da je Karpin dobar trener. Pripremit ćemo se najbolje moguće, mi kolektivno u obje faze terena sve možemo napraviti'.

  • +18
Malta - Hrvatska, kvalifikacije za SP u Kataru 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Matthew Mirabelli / AFP / Profimedia

Igrate u svom Splitu. Sigurno ste imali puno upita za ulaznice?

'Bilo je tu puno posla, napunio sam glavu Ivi Olivari, bilo je bezbroj upita. Nisam svima uspio nabaviti ulaznice. Prvi put sam u svome gradu s reprezentacijom, htio bih da bude puno moje obitelji i prijatelja na tribinama. Znam da sam Ivu i Nikšu satrao, ali hvala im'.

Žalite li što u Hajduku niste dobili pravu priliku koju ste dočekali u redovima zagrebačke Lokomotive?

'Ne žalim za ičim. Bio sam tužan kada sam išao iz Hajduka, dao mi je puno toga. Najzaslužniji je za sve što sam napravio. Imao sam trenere velike u omladinskoj školi. Sve sam prošao ovdje, dobio sam priliku i u A-momčadi. Hajduk me plasirao na veliku scenu. Hajduku sam najzahvalniji na svijetu. To je moj klub i grad. Nisam ostvario sve što sam sanjao, možda nisam ni bio dovoljno dobar za to. Išao sam okolnim putem, sada sam na najvećoj razini, na Ligi prvaka. Lani sam bio prvak s Atleticom. Veliki je to uspjeh za mene, bio sam u ekipi s najvećim svjetskim igračima. Zahvalan sam i Lokomotivi, ali Hajduk me odgojio kao osobu i igrača. Hajduk nije samo omladinska škola, nego i čistačice i kuhari, svi su unutra sto posto'.