debakl 'kauboja'

[FOTO] Teška blamaža u Budimpešti! Crnogorci su razbili neprepoznatljivo lošu Hrvatsku koja kao da nije došla na utakmicu

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija je na otvaranju drugog kruga Europskog prvenstva u Budimpešti izgubila od Crne Gore 32:26 i praktički ostala bez izgleda za plasman u polufinale

Hrvatska je loše otvorila susret, no još je gore završila utakmicu. Crnogorci su u 13. minuti povela s dva gola razlike (5:3),u 28. minuti je imala četiri gola viška (13:9), a na koncu poluvremena i velikih šest razlike (15:9).

U prvoj akciji na utakmici hrvatski kapetan Ivan Čupić je bio precizan realizator s krila za prvo, no pokazalo se, i jedino vodstvo u prvom poluvremenu. Hrvatska obrana je funkcionirala dobro, ali napad je neutralizirao golman Nebojša Simić, koji je u prvoj polovici prvog poluvremena sakupio četiri obrane.

Do devete minute utakmica je bila rezultatski izjednačena (3:3), a onda je uslijedilo razdoblje od šest minuta bez gola Hrvatske i uz dva pogrešna dodavanja koja su Crnogorci iskoristili za odvajanje na tri gola prednosti (6:3).

Crnogorci su takvu prednost, od dva do tri gola, održavali sve do četiri minute prije kraja zahvaljujući igračima na vanjskim pozicijama, Milošu i Branku Vujoviću te Vasku Ševaljaviću, koji su šutevima s 8-9 metara bušili hrvatsku obranu 6-0.

Hrvatsku su do tada na tom razmaku držali Luka Cindrić s tri gola i Ivan Čupić koji je dvaput bio precizan sa sedam metara, nakon prekršaja na kružnim napadačima.

No, u zadnje četiri minute se cijela igra hrvatske reprezentacije raspala. Crnogorci su iskoristili sve pogreške, kako obrambene, tako i napadačke, te serijom 4:0 kraj poluvremena dočekali sa šest golova prednosti (15:9).

  • +64
Hrvatska - Crna Gora, rukomet, EP u rukometu 2022., 20.1.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izbornik Hrvoje Horvat je na početku drugog poluvremena napravio dvije promjene: umjesto Pešića je na gol stao povratnik Mirko Alilović, a obrana je stala u formaciju 5-1 s Davidom Mandićem ispred petorice na crti. Kako je trebalo nadoknaditi zaostatak, Horvat se kockao s napadačkom igrom 7 na 6 bez golmana.

Takva je igra dala početni rezultat. Alilović je obranio prva dva pokušaja Crnogoraca u drugom poluvremenu, a Čupić i Načinović su smanjili zaostatak na -4 (15:11).

No, crnogorski rukometaši su se brzo adaptirali na spomenute promjene. Zaigrali su i oni 7 na 6, što je rezultiralo povratkom hrvatske obrane na formaciju 6-0 u kojoj nije bilo dovoljno agresivnosti u izlascima na vanjske igrače pa su se ponovno raspucali Branko Vujović i Ševaljević te odveli Crnu Goru opet na šest razlike (18:12).

Nada u preokret pojavila se kad je Hrvatska s dva igrača više u 46. minuti uspjela opet doći na samo četiri gola zaostatka (18:22). No, vrlo brzo su na krilima razornih dalekometnih projektila Branka Vujovića i obrana Nebojše Simića crnogorski rukometaši vratili prednost od šest golova, a u 52. minuti došli i do najvećih plus osam (28:20). Do kraja utakmice je Hrvatska uspjela samo kozmetički smanjti zaostatak.

Crnogorci su nas u potpunosti nadigrali u svim segmentima igre. Bili smo spori i nedovoljni čvrsti u obrani, te bezidejni u napadu.

Crnu Goru su do velike pobjede predvodili Miloš Vujović i Branko Vujović s po sedam golova, dok je sjajni golman Nebojša Simić sakupio 14 obrana. U hrvatskim redovima Ivan Čupić je zabio sedam, a Luka Cindrić pet golova. Ivan Pešić je imao sedam, a Mirko Alilović tri obrane.

Nakon što je uz Nizozemsku bila najugodnije iznenađenje prvog dijela natjecanja, Crna Gora je nastavila s odličnim rezultatima i na otvaranju drugog kruga. Nažalost, pobjedom protiv Hrvatske.

Desetkovana koronom, Crna Gora je na startu prvenstva poražena od svjetskih prvaka Danaca 30:21. Ali je zatim dobila Sjevernu Makedoniju 28:24, te na kraju šokirala Sloveniju 33:32 i poslala je kući. Pobjednički niz nastavila je i protiv Hrvatske pobijedivši neočekivano lako sa šest razlike.

Večeras se u našoj skupini još sastaju Francuska i Nizozemska, te Danska i Island.

Ovim porazom hrvatski rukometaši su izgubili gotovo i matematički izglede za plasman u polufinale, dok je Crna Gora pokazala da će biti opasna najvećim favoritima, Francuzima i Dancima, za plasman u polufinale.

Drugi nastup hrvatski rukometaši će imati u subotu, 22. siječnja u 20.30 sati protiv Danske.

HRVATSKA - CRNA GORA 26:32 (9:15)

Budimpešta. Multifunkcionalna Arena.

Suci: Lars Jorum i Havard Kleven (Norveška).

HRVATSKA: Pešić 7, Alilović 3 obrane; Marić 1, Gadža 2, Gojun, Načinović 2, Ivić, Čupić 7 (4), Slišković, Cindrić 5, D. Mandić 1, Lučin 2, Martinović 1, Šipić 3, Glavaš, Jelinić 2

CRNA GORA: Matović 1, N. Simić 14 obrana; F. Vujović, Čavor 4, Lazović, Čepić 1, B. Vujović 7, M. Vujović 7 (1), Kaluđerović 1, Simović, Ševaljević 4, B. Simić, Lasica 2, Vujačić, Anđelić 1, Grbović 5

Isključenja: Hrvatska 6 minuta; Crna Gora 12 minuta

Sedmerci: Hrvatska 4/4; Crna Gora 1/1

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal