čudo arhitekture

[FOTO] Svjetsko prvenstvo još nije ni završeno, a jedan od stadiona već je spreman za rušenje; poznato je i gdje će završiti

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 06.12.2022 17:19
  • Objavljeno 06.12.2022 u 14:54
Bionic
Reading

Stadion 974 u Dohi jedno je od arhitektonskih čuda koje su organizatori u Katru izgradili za potrebe Svjetskog prvenstva. Posebnost ovog stadiona kapaciteta 40.000 gledatelja je u činjenici da je izgrađen od - brodskih kontejnera

Da, Stadion 974 'simbolično' je ime dobio jer je u njega ugrađeno točno 974 brodskih kontejnera, a u isto vrijeme je 974 pozivni broj za Katar.

Uz to je stadion kapaciteta 40.000 mjesta jedni koji nije imao klimatizaciju jer je dizajniran tako da maksimalno koristi prirodnu 'ventilaciju' vjetra koji dolazi s mora jer je smješten na obali Perzijskog zaljeva!

A sada je Stadion 974 odradio svoje, jedini je koji će nakon Mundijala jednostavno - nestati! On je svoje odradio, Brazil i Južna Koreja posljednje su reprezentacije koje su na njemu odigrale utakmicu te će već ovih dana organizatori SP-a početi s njegovim - rušenjem!

U stvari, neće ga rušiti već jednostavno rastaviti jer je konstruiran tako da se svi njegovi elementi mogu iskoristiti na nekom drugom mjestu. To je prvi montažni stadion u povijesti Svjetskih prvenstava, a na njegovom mjestu će biti izgrađen park.

  • +11
Stadion 974 Doha, SP u nogometu 2022. Izvor: EPA / Autor: NOUSHAD THEKKAYIL

Zato je FIFA pokrenula akciju doniranja cijelog stadiona te će organizatori SP-a i katarska Vlada odlučiti kome ide ovo arhitektonsko čudo. 

Za sada je navodno Kosovo prvi favorit, Kosovski nogometni savez već je pokrenuo proceduru pa bi u Prištini uskoro mogao zasjati novi stadion.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal