europska liga

[FOTO] Spektakularna utakmica Barcelone i Manchester Uniteda; Salzburg šokirao Romu

16.02.2023 u 21:19

Bionic
Reading

U prvom susretu play-offa Europske lige, u sudaru europskih velikana, Barcelona i Manchester United su na Camp Nou odigrali 2:2

'Blau Grana' i 'crveni vragovi' su odigrali odličnu utakmicu s četiri gola, nizom prilika i ukupno 35 udaraca. Domaćin je poveo, United je okrenuo rezultat, da bi Barca izjednačila.

Prvu priliku imao je domaćin u osmoj minuti. Robert Lewandowski je primio loptu, ušao u kazneni prostor i pucao, ali je David de Gea obranio. Gosti su uzvratili u 27. minuti. Pucao je Jadon Sancho, ali je njegov udarac blokiran. Samo minutu kasnije Wout Weghorsta je imao sjajnu priliku no Marc-Andre Ter Stegen je obranio. United je imao priliku i u 34. minuti, ovoga puta pucao je Marcus Rashford, no domaći golman je još jednom sjajno reagirao.

Barca je povela u 50. minuti, Raphinha je ubacio iz kornera, a Marcos Alonso glavom pogodio za 1:0. No, samo tri minuta kasnije gosti su izjednačili golom Marcusa Rashforda na Fredovu asistenciju, da bi u 60. minuti nakon autogola Julesa Koundea stigli do vodstva. Ponovo je u središtu akcije bio Rashford koji je prošao svog čuvara, te ubacio pred gol, gdje je Kounde skrenuo loptu u vlastitu mrežu.

  • +15
Barcelona - Manchester United, Europska liga, 16.2.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Josep LAGO / AFP / Profimedia

Barca je izjednačila u 76. minuti preko Raphinhe koji je ubacio loptu u kazneni prostor, ali nitko od igrača nije dirao loptu prevarivši De Geu.

Bio je to njihov prvi ogled u Uefinom drugom rangu natjecanja, nakon prethodnih deset utakmica u Ligi prvaka, uključujući i dva finala. Oba je dobila Barca, 2009. je na Olimpicu slavila 2:0, a dvije godine kasnije na Wembleyju 3:1.

Barca je trenutno na vrhu La Lige s osam bodova prednosti u odnosu na rivala Real Madrid, a već 17 susreta je bez poraza. S druge strane, United je pretrpio samo jedan poraz u posljednjih 18 utakmica.

U drugom susretu večeri Šahtar Donjeck, kojeg vodi hrvatski stručnjak Igor Jovičević, je u Varšavi pobijedio Rennes 2:1.

Ukrajinski sastav, koji je ove zime ostao bez najboljeg igrača Mihaila Mudrika koji je prodan u Chelsea za oko 100 milijuna eura, poveo je već u 11. minuti. Bogdan Mihajličenko je pucao prema golu, Mandanda je obranio, ali je Dmitro Kriskiv pospremio odbijanac. U završnici prvog dijela Chimuanya Ugochukwu je skrivio kazneni udarac, a Artem Bondarenko zabio za 2:0.

  • +5
Shakhtar Šahtar Donjeck - Stade Rennes, Europska liga, 16.2.2023. Izvor: Profimedia / Autor: JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia

Rennes je smanjio u 59. minuti golom Toka Ekambija koji je u 77. minuti izašao iz igre, a umjesto njega je ušao Lovro Majer. Neven Đurasek nije nastupio za ukrajinski sastav.

Red Bull Salzburg je golom Nicolasa Capalda u 88. minuti svladala Romu 1:0.

Domaćin je krenuo agresivno, s velikim pritiskom. Roma je izgledala uplašeno i trebalo joj je oko 20 minuta da se probudi, a do kraja susreta Salzburg mora zahvaliti golmanu Köhnu što nije rezultatski zaostao.

U nastavku susreta Roma je dva puta pogađala okvir gola, u 73. minuti je Bryan Cristante nadskočio obranu i pucao glavom, ali je pogodio desnu stativu. Osam minuta kasnije Andrea Belotti je pogodio prečku.

Kazna je stigla u 88. minuti, Strahinja Pavlović je ubacio u šesnaesterac, a Nicolas Capaldo zabio glavom za pobjedu domaćina. Luka Sučić je za Salzburg igrao do 82. minute.

  • +7
Red Bull Salzburg - AS Roma, Europska liga, 16.2.2023. Izvor: EPA / Autor: ANNA SZILAGYI

U susretu između Ajaxa i Union Berlina nije bilo golova.

Ajax je u prvom poluvremenu imao daleko veći posjed, ali nije uputio niti jedan udarac u okvir suparničkog gola. Igrači Uniona su zatvorili sve prolaze, dobili većinu duela i stvorili bolje šanse od domaćina. Rijetko koji gostujući golman imao je lakših prvih 45 minuta u europskom dvoboju na ovom stadionu. U nastavku susreta Ajax je zaigrao bolje, ali je ostalo 0:0.

  • +5
Ajax - Union Berlin, Europska liga, 16.2.2023. Izvor: Profimedia / Autor: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Josip Juranović je odigrao cijeli susret za njemački sastav.

Uzvratni susreti su 23. veljače.