BRAVOOOOOO

[FOTO] Senzacionalna Hrvatska u polufinalu SP-a! Bruno Petković nas spasio, a Dominik Livaković usrećio protiv Brazila!

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 10.12.2022 10:26
  • Objavljeno 09.12.2022 u 18:50
Bionic
Reading

Hrvatska je u raspucavanju s bijele točke pobijedila Brazil i ušla u još jedno polufinale Svjetskih prvenstava. Neymar je pred kraj prvog produžetka zabio za vodstvo Brazila, ali onda su Dalićevi džokeri s klupe, Oršić i Pektović spasili Hrvatsku. Da bi u raspucavanju Dominik Livaković opet bio heroj! U polufinalu čekamo Argentinu

Kakva večer... Kakvo slavlje... Protiv peterostrukih svjetskih prvaka, koji su bilo konkretniji i dominantniji, Hrvatska je ipak pokazala mudrost, strpljenje i hrabrost te je još jednom usrećila domovinu.

Što suparnik, što zdravstveni problemi, natjerali su izbornika Zlatka Dalića na nove promjene unutar sastava. Mislav Oršić bio je virozan, samim time i ne 100 posto spreman za ovu utakmicu. Vratio se i Borna Sosa, pa je otišao na svoje mjesto lijevog beka. Osim toga, Kramarića je vratio na poziciju 'špice', iako znamo da mu to i nije najdraža uloga.

Međutim, kada je s druge strane Brazil, pa se mora itekako paziti koji su igrači spremni odgovoriti, onda se i Kramarić pomirio s tom izbornikovom odlukom. Nakon početnog ispitivanja snaga, kako se to voli reći, prvu udarac u okvir gola vidjeli smo u 5. minuti, ali Viniciusov je udarac Livaković uhvatio bez problema, što je bilo dobro i za dizanje samopouzdanja.

Što je bilo najvažnije, Hrvatska kad je imala loptu u svom posjedu, uspijevala je složiti nekoliko dodavanja, odnosno tjerati Brazilce da i oni shvate kako će se nešto na ovoj utakmici pitati Hrvatsku. Sjajnu hrvatsku akciju vidjeli smo u 13. minuti. Juranović je osvoji 50, 60 metara, dodao do Pašalića, a na njegov ubačaj s desne strane malo je zakasnio Ivan Perišić. Kako je vrijeme odmicalo, a Brazilci nisu izgledali nimalo impresivno, voda je polako išla na naš mlin.

Puno problema na lijevoj strani stvarao je Vinicius, a u 20. minuti nakon duplog pasa s Richarlisonom čak je i zapucao, no Gvardiol se ispriječio.

Sredinom prvog poluvremena Hrvatska je čak i oštećena, Danilo je visokom nogom krenuo po loptu, ne mareći za Juranovićevu glavu te ga čak i okrznuo po licu, ali sudac Oliver pokazao mu je tek žuti karton.

Odličan je bio Juranović. Novi njegov juriš vidjeli smo u 29. minuti, kada je dugom loptom pronašao Perišića, ali njegov udarac s nekih 18 metara otišao je visoko preko gola. Međutim, bila je impresivna moć osvajanja prostora Celticovog beka. I nije dobar Juranović bio samo u igri prema naprijed, već i u defenzivnom dijelu. Kako je samo dostigao Viniciusa u 18. minuti i zaustavio ga pred našim 16-ercom.

Opasno je bilo i u 42. minuti. Izborili su Brazilci slobodni udarac na lijevom rubu kaznenog prostora. Neymar ga je izveo, ali Livaković je još jednom bio siguran.

Na kraju prvog dijela, bilježimo još dva zaleđa hrvatske reprezentacije. S obzirom na važnost utakmice, ali i snagu suparnika, mogli smo konstatirati da je to bilo najbolje poluvrijeme Hrvatske na SP-u. I vjerovali smo u isto izdanje u nastavkz.

  • +41
SP Katar: Hrvatska - Brazil Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Pa smo se nadali da ćemo takvo izdanje vidjeti i u drugom dijelu.

Drugo poluvrijeme Brazil je otvorio velikom prilikom. Militao je pucao, ali Livaković je sjajno reagirao. Još jednom. U nastavku akcije Brazilci su tražili penal, jer je lopta pogodila Juranovića u ruku, ali sudac nije ni trepnuo. Hrvatska je zaprijetila u 54. minuti. I opet je sve krenulo od Juranovića, da bi lopta došla do Perišića na lijevoj strani, ali njegov je ubačaj prema Pašaliću bio malo previsok i prejak. Niti minutu kasnije opet smo strahovali. Neymar je prošao kraj Lovrena, ali njegov udarac ponovno je zaustavio Dominik Livaković.

Tite je odlučio mijenjati već u 56. minuti. Antony je ušao, Raphinha je izašao. Osam minuta kasnije stigla je još jedna brazilska promjena. Vinicius je završio na klupi, a umjesto njega ušao je Rodrygo. Te su promjene unijele živost u igru Selecaa, te je u 65. minuti ponovno Livaković imao pune ruke posla. Paquetá je bio taj koji mu je zaprijetio, ali Dinamova jedinica nastavila je u pravom izdanju.

Dalić je odgovorio u 72. minuti također s dvije izmjene. Ušli su Petković i Vlašić, a izašli Kramarić i Pašalić. Iako je Hrvatska jako dobro stajala u terenu, imala čak i veći posjed lopte, prilike su ipak bile na strani Brazilaca. U 75. minuti ponovno je pred hrvatskog golmana izašao Neymar, ali i ovaj je put kao pobjednik izašao Livaković. Pritisak Brazilaca bio je sve veći, te su u 80. minuti opet doveli Livakovića u probleme. Ali Zadranin, kojeg na ovom turniru očito ide jako dobro, sada je uspješno zaustavio Paquetin udarac.

Tite je u 84. minuti izvadio Richarlisona, a uveo Pedra. Naleti Brazilaca u završnici bili su sve jači, ali tek je Militao dva puta pucao. Sve ostalo uspješno su zaustavljali naši braniči, na čelu s Joškom Gvardiolom. U samoj završnici još je Anthony jednom pucao, ali bilo je to preslabo za Livakovića, kojem je to bila osma obrana na ovoj utakmici. S druge strane, Alisson baš i nije imao previše posla. Tako je Hrvatska izdržala prvih 90 minuta, odnosno dočekala novi – produžetak.

U prvih 15 minuta produžetka gledali smo istu igru, Brazil je stvarao poluprilike, Hrvatska se orijentirala na obranu i vrebanje grešaka protivnika. A jedna takva stigla je u 103. minuti. Lovren je zaustavio Neymara, sijevnula je konta i Petkovićevo proigravanje za Brozovića. Ipak, veznjak Intera nije bio precizan. Još neprecizniji bio je Danilo na drugoj strani. Nažalost, takva igra Hrvatskoj se osvetila u zadnjim sekundama, kada je Neymar uz dva dupla pasa izašao sam pred Livakovića i uspio matirati Livakovića za vodstvo Brazila 1:0.

U drugi dio nastavka Dalić je na teren poslao Lovru Majera, umjesto Matea Kovačića. Dojam je da je ta odluka stigla ipak malo prekasno. Jer Tite je promijenio još dvojicu, odnosno sve ukupno petoricu. Ušli su Fred i Sandro, a izašli Paqueta i Militao. Shvatio je izbornik da treba pojačati napad, pa je izvadio Sosu i uveo Budimira.

Uveo je Dalić i Mislava Oršića, a pokazao se to senzacionalnim potezom. U brzoj akciji po lijevoj strani, Oršić je dodao do Brune Petkovića, koji je iz prve opalio po lopti i matirao Alissona za 1:1.

Bilo je još vremena za konačni mat dok su Brazilci bili u šoku, ali Livaković je ipak bio taj koji je spašavao Hrvatsku. Casemiro je pucao s deset metara, ali Livi je bio sjajan.

I tako smo došli do nove drame, novih penala.

Alisson je izabrao stranu, to jest da se puca pred brazilskim navijačima, dok je Modrić odlučio da će Hrvatska izvoditi prva.

A za Hrvatsku je to bio Nikola Vlašić. I zabio je za vodstvo Hrvatske. Rodrygo je bio brazilski izvođač, ali Livaković je nastavio kao i protiv Japana. Precizan je bio i Lovro Majer. Casemirov udarac bio je prejak, iako je Livaković pogodio stranu.

Treći penal za Hrvatsku izveo je Luka Modrić i ponovno matirao brazilskog golmana. Na Pedru je bila velika odgovornost, ali uz zastajkivanje uspio je smanjiti prednost Hrvatske na 3:2.

I Mislav Oršić dao je doprinos. Pogodio je malu mrežicu. Marquinhos je pogodio stativu i Hrvatska je u polufinalu.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal